Dosta mi je djece, pucam po šavu!

Foto: 123rf

VJERUJEMO da je ova rečenica iz naslova često bila na tapeti majki koje su u datom trenutku dogorjele kao šibice, no znate li što - to nije vaša rečenica, to je rečenica onih koje doslovno pucaju po šavu! Nije vam i dalje jasno o čemu je riječ? 
 
Riječ je o medicinskom fenomenu koji čak i nije toliko rijedak, a može biti prilično opasan te nažalost i kod nas postoje slučajevi kada je beba zbog toga umrla. Govorimo o rupturi, pucanju maternice ili njenom odvajanju od vagine što se najčešće događa za vrijeme porođaja, a nisu nepoznati ni slučajevi kada je maternica počela pucati i za vrijeme trudnoće. No, da vas umirimo, ti su slučajevi doista rijetki. 
 
Postoji nekoliko oblika rupture maternice, a liječnici najčešće kažu kako je najučestalija ona ukoliko žena već ima šav na maternici tijekom proteklog carskog reza te ako je od tada prošlo manje od dvije godine. 
 
Takvo se puknuće naziva rupturom na mjestu ožiljka jer se uslijed rastezanja maternice za vrijeme poroda šav počinje kidati, a što najčešće uzrokuje upravo naporan porod. Naporan kažemo, jer realno, drugačijeg niti nema. S obzirom da nije uobičajena praksa da žena koja prvi put rodi carskim rezom mora proći isto i s drugom trudnoćom, zato uvijek ostaje ta mala mogućnost da se uslijed trudova i napora vaginalnog poroda maternica jednostavno raspukne. A onda nastaju mogući problemi. 
 
Ruptura se može dogoditi i uslijed operativnog zahvata za vrijeme poroda carskim rezom ili nakon rođenja bebe, ukoliko zid maternice postane pretanak. 
 
Treća je spontana ruptura (tijekom trudnoće), a ona spada u one rjeđe, ali svakako opasnije vrste puknuća jer izravno prijeti bebi. 
 
Ruptura ožiljka 

Poznat je slučaj jednog našeg rodilišta (Koprivnica) gdje je uslijed teškog vaginalnog poroda (unatoč ugovorenom carskom rezu) rodilji popucala maternica te se beba nažalost ugušila u krvi. Nadamo se da se takvi slučajevi neće više nikada ponoviti posebno stoga što je veliki broj žena rodio carskim rezom i njihov šav na maternici uvijek može biti potencijalna prijetnja ovakvom crnom slijedu događaja. 
 
Liječnici su stoga skloni ponoviti carski rez na sljedećoj trudnoći, posebno ako je od proteklog poroda prošlo manje od dvije godine, no čak i ako je taj period puno duži liječnici koji vode trudnoću ili oni koji porađaju svakako bi morali imati na pameti i tu potencijalnu opasnost. Posebno stoga što svakoj spomenutoj rupturi prethode jasni simptomi koji će biti pokazatelj što se sprema, međutim, morate znati da će, ako dođe do puknuća, situacija vrlo brzo biti i više nego opasna. 
 
Samoj rupturi prethodi intenzivna bol u području ožiljka koja će se pojačavati sve do puknuća, a onda će bol naglo prestati. Ostat će prilična osjetljivost u području ožiljka, a tada će nastupiti drugi simptomi uslijed krvarenja u trbušnu šupljinu s plodom. U tom slučaju nastupa stanje šoka koji se može još povećati mogućim izlijevanjem plodne vode. Ne moramo ni reći koliko je takva situacija opasna i za majku i za bebu, a jedan od dodatnih simptoma koji uz bol govori o ovom riziku jest i vaginalno krvarenje koje se gotovo redovno događa, iako nije preobilno.  U svakom slučaju, svaka bol koja nastupi tijekom trudnoće, a posebno u donjem dijelu trbuha i postojećeg ožiljka naravno, znak je za alarm koji se ne smije ignorirati. 
 
Prsnuće uslijed rastezanja maternice
 
Iako je najčešći oblik rupture ovaj gore opisani, postoje naravno žene koje su doživjele ovakvo bolno iskustvo tijekom prve trudnoće, odnosno iako nisu već imale stari ožiljak. To se može dogoditi i uslijed drugih potencijalnih rizika - primjerice zbog disproporcije ploda, mioma u maternici, promjenama na grliću maternice, a simptomi prijeteće rupture slični su kao i kod gore opisanog slučaja. Jedina je razlika ta da kada ne postoji raniji šav, odnosno ranije rezanje same maternice, bolovi nastaju postepeno, sve su jači, a jača i osjetljivost u donjem dijelu trbuha. Nakon prsnuća nastaje olakšanje jer bol iznenada nestaje, no riječ je o trenutnoj situaciji koja se tek počinje komplicirati. Naime, čim plod prođe kroz rupu njegovi se pokreti i srce više ne mogu registrirati i počinje opasna prijetnja gušenja u krvi, što znači da, kako smo već spomenuli, svaka neprirodna bol (ne ona uzrokovana trenutnim udarcem bebe) mora biti znak za alarm! 
 
U bilo kojem slučaju rupture potrebno je odmah izvršiti klasičan abdominalni carski rez, odnosno laparotomiju s kojom će se maternica zašiti, ili ukoliko je pucanje bilo obilno, a rizici po zdravlje veliki, maternica se može podvezati, a u ekstremnim slučajevima čak i izvaditi. 


Nasilno pucanje maternice 

Iako rijetki, postoje i slučajevi kada beba svojim naglim pokretom može uzrokovati pucanje stanjene stijenke maternice ili trudnica doživi neki oblik abdominalne traume - i tada postoji mogućnost ovakvog rizika, a tu se, kao i kod drugih opisanih slučajeva, automatski primjenjuje spomenuta laparotomija. 

Spontana ruptura 

Kada je zid maternice stanjen odnosno kada je na nekim njenim mjestima smanjen otpor što se može dogoditi nakon brojnih kiretaža i abrazija ili dijagnoza poput placenta adherens kada posteljica ostaje neprirodno dugo zalijepljena za zid maternice te kod brojnih bolesti poput endometrioze ili urođenih anomalija endometrija - tada možemo govoriti o potencijalnim rizicima spontane, odnosno tihe rupture. 
 
Kod takvih dijagnoza nažalost ne postoje simptomi koji ukazuju na moguće prsnuće jer nema ni  karakterističnog intervala vremena od kada se pojavi bol do početka nastupanja šoka uslijed krvarenja. Bol je često manja nego kod gore opisanih slučajeva, odnosno više bismo mogli govoriti o bolnoj osjetljivosti na dodir, no unatoč izostanku bolnog simptoma ovaj način puknuća jako često znači smrt za plod te nastupanje šoka za majku uslijed početnog krvarenja u trbušnu šupljinu. 
 
Drip je posebno opasan
 
Kao zaključak cijeloj ovoj ne baš svijetloj priči moramo naglasiti i to kako liječnici jako često znaju zeznuti stvar. Oni se s tim vjerojatno ne bi složili, no toliko je takvih iskustava oko nas da se jednostavno moramo pitati: Mora li se trudnica za vrijeme trudnoće i pripreme za porod educirati baš o svemu kako bi sama mogla utjecati na sretan ishod. Jer unatoč svim znanjima i saznanjima drip je primjerice iznimno opasan za ovaj problem čak i ako je riječ o višerotkinji kojoj je od zadnjeg poroda carskim rezom prošlo puno više od dvije godine. 
 
Ne želimo naravno reći da je svaki carski rez opasan, jer nije, a činjenica da je ženina maternica već rezana ne mora biti znak da će na tom mjestu popucati, ali opreza naravno nikada dosta. Zato se kod trudnica s prethodnim carskim rezom uglavnom rade temeljitije pretrage kako bi se, za odluku o prirodnom porodu mogli unaprijed zadovoljiti neki potrebni parametri poput stanja ožiljka, UZV procjena težine djeteta, mjeri se zdjelica te se uopće traži zdrav opstetrički nalaz. 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.