Na Crni petak u centar Zagreba donijeli gomilu odjeće: "100% popusta"

Foto: Matej Marjanović

Aktivistička grupa Zelena akcija danas je na Cvjetnom trgu obilježila petak bez kupovine pod geslom Razmijeni, ne kupuj kao svojevrstan pandan Crnom petku. Odjeća je bila na - 100% popusta.

"Okupili smo se na Cvjetnom trgu, trgovačkom središtu grada Zagreba, kako bismo pozvali građane i građanke da se pridruže Danima održive mode. Želimo ih potaknuti na razmjenu umjesto kupovine da bi izbjegli konzumerističke obrasce ponašanja i smanjili nastanak otpada", izjavila je Ana-Marija Mileusnić iz Zelene akcije.

"Čak 10 posto globalnih emisija stakleničkih plinova dolazi iz tekstilnog sektora, a 10 do 16 posto proizvedene odjeće se uopće ne proda ili se proda s popustom zbog agresivnog marketinga", naglasila je Mileusnić. Organizatori akcije naglašavaju i da se svega jedan posto tekstila reciklira u nove tekstilne proizvode, dok se čak 90 posto odlaže na odlagališta ili spaljuje.

"Želimo stati na kraj kulturi konzumerizma"

Ovom akcijom Zelena akcija želi potaknuti smanjenje potrošnje i rješenja na razini pojedinca i na razini zajednice. Naglašavaju važnost produljivanja životnog vijeka proizvoda kako bi se spriječila njihova nepotrebna kupovina i smanjio nastanak otpada.

"Želimo potaknuti vještine popravaka, prepravaka i ponovne uporabe koje su nekad bile ključne za preživljavanje. One su danas, zbog najezda nekvalitetne robe koja se brzo mijenja, u potpunosti zapuštene", dodala je Mileusnić.

"Cilj nam je zajedničkim snagama stati na kraj kulturi konzumerizma i doprinijeti revitalizaciji kulture ponovne uporabe i popravaka", zaključila je Mileusnić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.