Jesu li genijalnost i ludost povezane ili u to vjerujemo da bismo se osjećali bolje?

Foto: Guliver Image/Getty Images

KREATIVCI ili oni koji se profesionalno bave nekim kreativnim poslom imaju 90 posto veću šansu da im se dijagnosticira shizofrenija od onih koji se bave poslovima koji se ne oslanjaju na kreativnost. Tako barem stoji u studiji koju je prije dvije godine objavio časopis The British Journal of Psychiatry.

Isto tako, kreativci imaju 62 posto veću šansu da imaju bipolarni poremećaj, a 39 posto su skloniji depresiji.

Korelacija i uzročnost

No, znači li to da kreativnost izaziva psihičke bolesti? Naravno da ne. Kao što to znanstvenici vole ponoviti, korelacija nije isto što i uzročnost. Ono što je pokazala studija treba tumačiti tako da mozak kreativaca jednostavno funkcionira drugačije.

"Kreativnost često uključuje povezivanje ideja ili koncepata na načine koji ne bi pali na pamet drugim ljudima. No, na isti način funkcioniraju i deluzije. Primjerice, vidjeti povezanost između boje nečije odjeće i pripadnosti tajnoj službi te u tome prepoznati zavjeru", objasnio je James MacCabe koji je proveo ovo istraživanje.

No, ovo nije prvo ni posljednje takvo istraživanje, a povezanost ludila i genijalnosti prisutno je oduvijek. Platon je poetsko nadahnuće opisao kao "božanstveno ludilo", dok je Aristotel izjavio (navodno) da "ne postoji veliki genij bez mješavine ludila".

Druga strana priče

S druge strane, ovoj studiji treba pristupiti s rezervom jer kao što to i obično biva u ovim situacijama, rezultati su prečesto pojednostavljeni u medijima, a i mnogo je znanstvenika koji se s ovakvim tumačenjem ni najmanje ne slažu. Štoviše, tvrde da oni koji pate od mentalnih bolesti prečesto nisu u stanju niti su voljni kreativno djelovati.

Umjesto da govorimo kako "ludost" i genijalnost idu ruku pod ruku, poremećaji, ekscentričnosti i ostali emocionalni i psihički faktori puno se češće znaju pokazati kao ozbiljna prepreka kreativnosti. Drugim riječima, mogli bismo reći da kreativci koji pate od psihičkih poremećaja ponekad znaju imati genijalne trenutke usprkos bolesti.

Još jednostavnije, da ne pate od psihičkih bolesti, genijalci bi bili u stanju ostvariti još veća postignuća.

Isto tako, mnogi znanstvenici dodaju i da istraživanja koja pokazuju povezanost psihičkih poremećaja i kreativnosti kod pisaca, slikara, glazbenika, znanstvenika i slično, vrlo često nisu rađena na skupini uistinu kreativnih i genijalnih osoba, već samo na onima koji su im bili dostupni, a bave se nekim vidom kreativnog stvaranja.

To, dakako, ne znači da korelaciju između psihičkih bolesti i značajne kreativnosti ne treba istražiti. Upravo suprotno, to je tema vrijedna istraživanja, ali uglavnom se razbacujemo anegdotalnim opažanjima koja velikanima daju staklene noge kako bi se "obični smrtnici" osjećali bolje jer, eto, ni genijalcima nije lako.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.