"Izjave" Sare Palin stvorile pomutnju: Vjeruje li čitav svijet da su Amerikanci glupi i neobrazovani?

Screenshot: Daily Currant

PROTEKLIH dana kroz brojne se svjetske medije provlačila vijest u kojoj se s visoka izvještava o Amerikancima. Ovaj put za to su prvenstveno zaslužni postovi na Twitteru i Facebooku koji su stvorili pravu pomutnju među državljanima SAD-a.

Česi, Čečeni i pomutnja među Amerikancima

Naime, nakon što su za bombaški napad u Bostonu optužena braća Tsarnaev, podrijetlom Čečeni, društvenim su se mrežama proširile objave u kojima Amerikanci prijete Češkoj i njezine stanovnike optužuju za navedeno.

Sve je otišlo toliko daleko da je o čitavoj situaciji odlučio progovoriti i češki ambasador u SAD-u Petr Gandalovic, službenim dopisom koji je poslao medijima, a u kojem je napomenuo: "Nakon što se sve više informacija pojavljuje o navodnim počiniteljima zločina u Bostonu, izražavam svoju zabrinutost o nesretnom nesporazumu koji se događa zbog objava na društvenim mrežama. Češka i Čečenija nisu jedno te isto - Češka je republika u središnjoj Europi, dok je Čečenija dio Ruske Federacije. I baš kao što je češki predsjednik Miloš Zeman naznačio u poruci predsjedniku Obami: Češka je aktivni i pouzdani partner SAD-u u borbi protiv terorizma. Odlučni smo stajati uz bok našim saveznicima u ovom slučaju, tu nema dvojbe".

Sarah Palin još uvijek je predvodnica


Ali, tu sve ne staje. Naime, američki satirični portal Daily Currant jučer je objavio vijest s izjavama Sarah Palin vezanim uz ovu temu, koja je, s obzirom na njezinu "slavnu" prošlost, očito bila dovoljno dobro napisana da mnogi povjeruju da je istinita. Čak i unatoč tomu što u tekstu postoje dijelovi koji su naočigled karikirani, ova se vijest velikom brzinom proširila Facebookom, pa tako i među hrvatskim korisnicima, koji su se redom zgražali nad onim u njoj pročitanim.

"'Ne znamo puno o ovim sumnjivcima', izjavila je Palin za Fox and Friends ovog jutra, misleći pritom na Tamerlana i Dzhokhara Tsarnaeva, koji su odgovorni za napad na maratonu u Bostonu. 'Ali znamo da su Muslimani iz Češke. Uvjeravam vas da govorim u ime mnogih Amerikanaca kad kažem da želim istog časa otići tamo i naučiti te ljude lekciju. I zašto bismo stali samo na Češkoj, napadnimo sve arapske zemlje. Arapi moraju naučiti da ne mogu nastaviti ovamo dolaziti i dizati stvari u zrak. Trebamo detonirati par bombi u Islamabadu, spaliti Prag i onda bombardirati Teheran. Moramo im pokazati da mislimo ozbiljno'", stoji između ostalog u članku kojeg su mnogi zgranuti "šerali".

Palin se odavno "zapečatila", ali mogu li Amerikanci spasiti svoj "obrazovni" obraz?

Naravno, Palin to nije izjavila, kao što niti navodni voditelj nije odgovorio: "Pa, Islamabad je glavni grad Pakistana, koji nije arapski. I Teheran je glavni grad Irana koji većinom nastanjuju Perzijanci. Ipak, shvaćam što mislite", ali i unatoč tomu, u sve je to brojnim korisnicima društvenih mreža bilo lako povjerovati.

I upravo je zato fora i bila toliko uspješna, ali čini se da će barem ostatak Amerike ubuduće morati malo poraditi na svojoj reputaciji kad je u pitanju obrazovanje, s obzirom na to da je za Saru Palin očito već kasno - njezine je lažne izjave odlučilo sa svijetom podijeliti više od 200.000 korisnika Facebooka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.