Znate li koji je jedan od omiljenih hrvatskih kolača? U ovoj verziji vole ga i djeca

Foto: Shutterstock

PITE od sira sjećamo se od djetinjstva, a isto je tako i s našim roditeljima. Jednostavan kolač koji se nekoć jeo u raznim prilikama, od svakodnevice do svečanosti. Mi ga pamtimo kao onaj kolač iz djetinjstva koji kao klinci i nismo tako rado jeli. Srećom, to se kasnije u životu promijenilo.

Djeca ponekad ne vole kolače sa sirom (iako je sladak), pa smo ovaj put pripremili neodoljivu kombinaciju. U nastavku vam donosimo recept za klasičnu pitu od sira s dodatkom džema od jagode - kolač koji ćete raditi još puno puta.

Potrebni sastojci

Za tijesto:

  • oštro brašno
  • šećer
  • prašak za pecivo
  • maslac
  • žumanjci
  • mlijeko

Za nadjev:

  • svježi sir
  • bjelanjci
  • žumanjci
  • šećer
  • griz
  • džem od jagoda
  • naribana korica limuna

Kako se priprema

Izradite mrvičasto tijesto pa ga zamijesite, zamotajte u foliju i kratko stavite u hladnjak. Tijesto zatim podijelite na dva dijela - jedan dio razvaljajte u dimenziji kalupa za pečenje, pa ga stavite u namašćeni kalup, a drugi stavite natrag u hladnjak.

Izmiksajte snijeg od bjelanjaka, pa izradite sir sa šećerom i žumanjcima, dodajte im griz i koricu limuna. Na kraju malo pomalo dodajte im snijeg od bjelanjaka pa sve sjedinite špatulom.

Nadjevom od sira premažite prvi dio tijesta, dodajte džem od jagoda i zagladite pa prekrijte drugim dijelom tijesta tako da ga naribate na ribež. Kolač stavite peći, a prije posluživanja ga potpuno ohladite.

Detaljan recept nalazi se ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.