Vodimo vas na pizzu u Prag: Odlična Margherita košta 265 kruna, ambijent je razočarao

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Zbog svega toga utvaramo si da je Dragan stručnjak za ovu temu i danas vas vodi u Prag.

BUDUĆI da smo treći odlazak u Belgiju odlučili iskoristiti za obilazak gradova na obali Sjevernog mora, na put smo krenuli automobilom. Do Antwerpena, našeg belgijskog odredišta, ima nekih 1700 kilometara, pa nam se Prag odlično uklopio kao usputna destinacija ne bismo li prepolovili put u dvije, ipak nešto kraće, dionice.

Ujedno smo odlučili malo prošetati po tom lijepom gradu i obići glavne znamenitosti. Naravno da sam odmah nepravedno optužen kako sam od svih gradova na putu izabrao baš Prag zbog pizzerije Pizza Nuova koja se nalazi na europskoj TOP 50 listi i jedna je od najboljih čeških pizzerija.

Pizza Nuova je u samom centru grada, praktički na samom rubu granice Starog grada. Trebalo nam je dvadesetak minuta hoda od pizzerije do popularnog Karlovog mosta. U njezinoj blizini nalaze se dvije velike podzemne garaže pa smo jednu od njih iskoristili za parkiranje, a nakon večere krenuli smo pješke u obilazak Starog grada.

Nije neki spektakl - na prvu

Budući da je parking poprilično skup (sat vremena parkiranja naplaćuje se 6 eura), savjetujem svima dolazak u centar Praga javnim gradskim prijevozom ili pješke, a
ako ipak odlučite doći osobnim automobilom, iskoristite neke od navedenih garaža.

Sama pizzerija izvana ne izgleda baš nešto spektakularno, nalazi se na malom trgu ispred ulaza u dva velika trgovačka centra. Ima par stolova na samom trgu, a glavni se prostor nalazi na katu. Odmah nakon uspona stepenicama nađete se u velikom i lijepo uređenom restoranu s velikim brojem stolova i separea.

Mi smo svoj stol poprilično brzo i jednostavno rezervirali preko internetske stranice. Po zidovima se nalaze slike s motivima Italije, ima tu slika popularnih talijanskih Vespi i Diega Armanda Maradone u dresu Napolija.

Iako je prostor lijepo uređen, a osoblje vrlo profesionalno i susretljivo, osjetio sam kako ovoj pizzeriji nedostaje nešto više, nedostaje joj duša. Podsjetila me na pizzeriju I Masanelli u Caserti, vrhunsku pizzeriju s odličnom pizzom koja se pod teretom slave i velikog prometa pretvorila u malu manufakturu te time izgubila onaj domaćinski ugođaj i atmosferu.

Očito je to nešto na što su osuđene sve vrhunske pizzerije koje postanu popularne, a promet im se i broj gostiju iz dana u dan povećavaju.

Sve iz jelovnika na kušanje

Izbor pizza nije pretjerano velik, na popisu se nalazi trinaest pizza, a prije nekoliko rečenica o samim pizzama treba istaknuti zanimljivu ponudu.

Ponuda se naziva Degustazione Napoletana, a sastoji se u tome da vam konobar stalno na stol donosi razne vrste pizza iz ponude, dok god možete i želite jesti. Ova ponuda košta 488 čeških kruna (malo više od 20 eura) do tri sata poslijepodne, a nakon toga ćete za ovu degustaciju platiti 625 čeških kruna (26 eura).

Osim ove degustacije, postoji i Degustazione Campania u kojoj uz pizze možete kušati doslovno sve iz jelovnika. Cijene pizza kreću se od 255 čeških kruna (10.50 eura) za Marinaru do 298 čeških kruna (12.30 eura) za one najskuplje. Margherita je 265 čeških kruna (11 eura).

Mi smo naručili Margheritu Bufala, Burratu i pizzu Biancu s mortadellom. Pizza Nuova sasvim je zasluženo na TOP listama jer pravi odlične napoletanske pizze. I izgledom i okusom pizze su nešto između tradicionalne i moderne napoletane s nešto debljim i napuhanim rubom, a sredina je tanka, poprilično mekana i vlažna.

Sastojci prate fino i ukusno tijesto, dobro su posloženi i definitivno su kvalitetni. Isprobao sam sve tri, a iako volim pizzu s mortadelom i pistacijom, Burrata je definitivno bila najbolja i najukusnija. Pizze su zasitne, ali izuzetno dobro fermentiranog i laganog tijesta, u što smo se uvjerili kasnijom šetnjom po Starom gradu bez nelagode i težine u želucu i osjećaja žeđi.

Rezati, ne rezati?

I mala digresija vezana uz raspravu koju sam vodio već bezbroj puta. Pizza Nuova pizze poslužuje narezane. Da, napoletanske pizze su nam poslužene narezane. To sam već puno puta istaknuo iako su me mnogi uvjeravali kako to što navodim nije istina. Mnoge su nam vrhunske pizzerije napoletanske pizze poslužile već narezane.

Iako osobno nisam ljubitelj narezanih pizza, pogotovo prave napoletane, činjenica je da se to u mnogim pizzerijama ipak preferira. Ponuda pića je dosta raznolika. Ako ste ljubitelj vina, sva se vina mogu naručiti na čaše, a za točeno su pivo izabrali jedno talijansko, popularni Birra Moretii, i jedno češko, lagani i pitki Pilsner Urquell.

Prag je predivan, a ako ste ljubitelj pizze kojeg je put odveo u ovaj veliki grad, obavezno izdvojite malo vremena za odlazak u Pizza Nuovu, najbolju i najpopularniju prašku pizzeriju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.