Iznenadit će vas što sve možete raditi u mikrovalnoj - osim podgrijavanja

Foto: Shutterstock

Većini nas mikrovalna pećnica stoji na kuhinjskoj radnoj površini i koristi se - za podgrijavanje ostataka ručka. I tu uglavnom staje njezina uloga. No mikrovalna može puno više od toga. Ako je znate pravilno koristiti, može vam uštedjeti vrijeme, energiju, pa čak i pomoći u pripremi pojedinih jela i kuhinjskih zadataka koje inače radite ručno ili na štednjaku.

U nastavku vam donosimo praktične savjete i konkretne ideje kako izvući maksimum iz mikrovalne - bez posebnih dodataka ili trikova s interneta koji rijetko funkcioniraju u praksi.

>> Kolač iz mikrovalne na 3 načina

1. Brzo kuhanje povrća

Ako vam se ne da kuhati lonac vode za brokulu, mrkvu ili grašak, mikrovalna je idealno rješenje. Narezano povrće stavite u staklenu posudu, dodajte malo vode, poklopite tanjurom ili plastičnim poklopcem (ostavite malo zraka) i kuhajte na visokoj snazi 3-5 minuta, ovisno o vrsti i količini povrća.

Dobit ćete savršeno kuhano povrće na pari, bez dodatnog suđa i čekanja da voda proključa.

2. Topljenje čokolade ili maslaca

Ako ste ikad čokoladu pregrijali do točke kad se zgrudala ili postala zrnasta, znate da topljenje na pari zna biti gnjavaža. Mikrovalna je puno brže rješenje - ali s jednim pravilom: radite to u kratkim intervalima.

Čokoladu (ili maslac) stavite u posudu i grijte 15-20 sekundi, promiješajte, pa ponovite dok se potpuno ne otopi. Tako ćete izbjeći pregrijavanje i zadržati glatku teksturu.

3. Kuhanje riže ili kvinoje bez nadgledanja

Ako nemate vremena stajati kraj štednjaka, mikrovalna vam može skuhati rižu ili kvinoju bez puno muke. Uzmite omjer 1:2 (npr. jedna šalica riže, dvije šalice vode), dodajte prstohvat soli, pokrijte i kuhajte 10 minuta na visokoj snazi, zatim još 15 minuta na srednjoj. Ostavite da odstoji još par minuta.

Nema zagorijevanja, nema miješanja, a rezultat je sasvim pristojan.

4. Pečenje jednog muffina ili kolača u šalici

Ako vas uhvati želja za nečim slatkim, a ne da vam se paliti pećnicu, mikrovalna je tu da spasi stvar. Dovoljno je pomiješati nekoliko osnovnih sastojaka (brašno, jaje, šećer, kakao, ulje, mlijeko) direktno u većoj šalici i staviti u mikrovalnu na minutu do minutu i pol.

Dobit ćete topli, mekani desert koji možete jesti odmah - idealno za večeri kad vam se "jede nešto slatko".

5. Sterilizacija kuhinjske spužve

Ovo zvuči neobično, ali je itekako korisno. Spužva za pranje suđa jedna je od najprljavijih stvari u kuhinji. Ako je želite brzo dezinficirati, jednostavno je namočite, stavite u mikrovalnu i zagrijavajte oko dvije minute. Para i toplina uništit će većinu bakterija.

Samo pripazite - spužva mora biti mokra, inače može planuti.

6. Zagrijavanje limuna ili naranče za više soka

Ako iz limuna ili naranče želite iscijediti maksimalno soka, trik je u tome da ih kratko zagrijete. Stavite voće u mikrovalnu na 10 do 15 sekundi i zatim ga valjajte po kuhinjskom pultu. Bit će mekše i dat će više soka - idealno kad pripremate limunadu ili dresing.

7. Sušenje začinskog bilja ili krušnih mrvica

Ako vam ostane svježeg peršina, bosiljka ili kadulje i ne stignete ga iskoristiti, možete ga osušiti u mikrovalnoj. Stavite listove između dva lista kuhinjskog papira i grijte 30 sekundi, pa provjerite. Ponovite dok listovi ne postanu suhi i hrskavi. Isto možete napraviti s komadićima kruha za domaće mrvice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.