Većini nas mikrovalna pećnica stoji na kuhinjskoj radnoj površini i koristi se - za podgrijavanje ostataka ručka. I tu uglavnom staje njezina uloga. No mikrovalna može puno više od toga. Ako je znate pravilno koristiti, može vam uštedjeti vrijeme, energiju, pa čak i pomoći u pripremi pojedinih jela i kuhinjskih zadataka koje inače radite ručno ili na štednjaku.
U nastavku vam donosimo praktične savjete i konkretne ideje kako izvući maksimum iz mikrovalne - bez posebnih dodataka ili trikova s interneta koji rijetko funkcioniraju u praksi.
>> Kolač iz mikrovalne na 3 načina
Ako vam se ne da kuhati lonac vode za brokulu, mrkvu ili grašak, mikrovalna je idealno rješenje. Narezano povrće stavite u staklenu posudu, dodajte malo vode, poklopite tanjurom ili plastičnim poklopcem (ostavite malo zraka) i kuhajte na visokoj snazi 3-5 minuta, ovisno o vrsti i količini povrća.
Dobit ćete savršeno kuhano povrće na pari, bez dodatnog suđa i čekanja da voda proključa.
Ako ste ikad čokoladu pregrijali do točke kad se zgrudala ili postala zrnasta, znate da topljenje na pari zna biti gnjavaža. Mikrovalna je puno brže rješenje - ali s jednim pravilom: radite to u kratkim intervalima.
Čokoladu (ili maslac) stavite u posudu i grijte 15-20 sekundi, promiješajte, pa ponovite dok se potpuno ne otopi. Tako ćete izbjeći pregrijavanje i zadržati glatku teksturu.
Ako nemate vremena stajati kraj štednjaka, mikrovalna vam može skuhati rižu ili kvinoju bez puno muke. Uzmite omjer 1:2 (npr. jedna šalica riže, dvije šalice vode), dodajte prstohvat soli, pokrijte i kuhajte 10 minuta na visokoj snazi, zatim još 15 minuta na srednjoj. Ostavite da odstoji još par minuta.
Nema zagorijevanja, nema miješanja, a rezultat je sasvim pristojan.
Ako vas uhvati želja za nečim slatkim, a ne da vam se paliti pećnicu, mikrovalna je tu da spasi stvar. Dovoljno je pomiješati nekoliko osnovnih sastojaka (brašno, jaje, šećer, kakao, ulje, mlijeko) direktno u većoj šalici i staviti u mikrovalnu na minutu do minutu i pol.
Dobit ćete topli, mekani desert koji možete jesti odmah - idealno za večeri kad vam se "jede nešto slatko".
Ovo zvuči neobično, ali je itekako korisno. Spužva za pranje suđa jedna je od najprljavijih stvari u kuhinji. Ako je želite brzo dezinficirati, jednostavno je namočite, stavite u mikrovalnu i zagrijavajte oko dvije minute. Para i toplina uništit će većinu bakterija.
Samo pripazite - spužva mora biti mokra, inače može planuti.
Ako iz limuna ili naranče želite iscijediti maksimalno soka, trik je u tome da ih kratko zagrijete. Stavite voće u mikrovalnu na 10 do 15 sekundi i zatim ga valjajte po kuhinjskom pultu. Bit će mekše i dat će više soka - idealno kad pripremate limunadu ili dresing.
Ako vam ostane svježeg peršina, bosiljka ili kadulje i ne stignete ga iskoristiti, možete ga osušiti u mikrovalnoj. Stavite listove između dva lista kuhinjskog papira i grijte 30 sekundi, pa provjerite. Ponovite dok listovi ne postanu suhi i hrskavi. Isto možete napraviti s komadićima kruha za domaće mrvice.