Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze.
Dolazak dragog prijatelja s kojim sam odrastao, a koji već jako dugo živi u Americi iskoristio sam za još jedan odlazak u svoj rodni grad. Naravno, sve je to evociralo uspomene iz tog vremena i sjećanja na lijepe trenutke provedene u Zagrebu. Tada smo odlazili na pizzu u kultne zagrebačke pizzerije poput Dvojke, Šestina ili Kamenitih vrata. Sada smo odlučili otići u Franko's, jedinu hrvatsku pizzeriju koja se nalazi na europskim i svjetskim TOP listama, a nedavno su otvorili novi lokal u ulici Charlesa Darwina na broju 4h.
Meni je dodatni motiv bio još jednom probati pizzu Franko'sovih pizza majstora, ali i vidjeti kako izgleda novootvoreni lokal. Prostor je poput onog u Branimirovoj uređen skladno i elegantno, a atmosfera je topla i opuštena.
Moram priznati kako sam dan prije odlaska u Zagreb na Franko'sovim stranicama vidio obavijest o promociji nove pizze u ponudi. Radilo se o Dear Deer, pizzi s bresaolom od jelena. Takvu sam pizzu prošle godine probao u osječkom Bocconcinu, a nedavno sam je vidio i u ponudi zagrebačke pizzerije Shango. To me dodatno zaintrigiralo iako nisam baš neki ljubitelj divljači.
Naime, izuzetno cijenim pizzerije koje eksperimentiraju s nadjevima pa u svojoj ponudi imaju vrlo neobične i zanimljive pizze. Nisam od onih koji pizzu smatraju jelom za siromašne, a od nadjeva priznaju samo rajčicu i sir. Volim gourmet pizze, prvenstveno one bijele od kojih mi je najdraža pizza s mortadelom i pistacijom. U pravilu je to pizza koju naručim osim ako, kao u ovom slučaju, pizzerija nema neku novu neobičnu i zanimljivu pizzu u svojoj ponudi.
Prije samog osvrta na pizze moram istaknuti i nešto što smatram obaveznim kod pizzerija koje drže do svog ugleda. Franko's ima odličnu interakciju sa svojim gostima putem društvenih mreža, a osim te interakcije sustavno održavaju događaje na kojima promoviraju nove pizze ili ugošćuju iskusne pizza majstore iz susjednih zemalja.
Tako su nedavno između ostalih u Franko'su svoja znanja i vještine pokazali pizza majstori iz beogradske pizzerije Majstor i Margarita koju smatram jednom od najboljih u ovom dijelu Europe. Rijetke su pizzerije koje na tako detaljan i sustavan način ostvaruju interakciju sa svojim gostima. Franko's ima i jako dobar sustav rezervacija. Stol se može rezervirati na nekoliko načina, a mi smo ga rezervirali putem interneta.
A sad malo o pizzama. Naručili smo već spomenutu Dear Deer, a uz nju još tri zanimljive, La Passione Rusticu, Mixed Emotions i Creamy Baranja. Mixed Emotions je pizza s junetinom, a u podlozi je krema od ljubičastog batata koji joj daje specifičnu ljubičastu boju. Creamy Baranja je nešto jača pizza kojom dominira fini baranjski kulen, a La Passione Rustica je pizza s pršutom, ricottom, mozzarellom, svježim matovilcem i bosiljkom u umaku od balzamičnog octa i ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Sve su pizze jako sočne i ukusne.
Meni se moja Dear Deer poprilično svidjela, a bresaola je od jelena fino uklopljena u nadjev u kojem su još i kozji sir, špinat i mozzarella. Podloga je od cikle i ljubičastog luka. Iako sam očekivao nešto snažniji okus, bresaola od jelena nije se nimalo isticala od okusa ostalih nadjeva.
Sve je uistinu jako fino složeno, a tijesto je baš onakvo kakvo mora biti u pizzeriji koja se već godinama nalazi na TOP listama. Moderna napoletana uzdignutih i prozračnih rubova, tanke i mekane sredine, skoro savršene teksture. Franko's me ni ovaj put nije razočarao, a pizze su mi bile čak mrvicu bolje nego prilikom prošlog posjeta lokalu u Branimirovoj.
U ponudi je više od dvadeset pizza, a cijene se kreću od 9.50 eura koliko je Chef's Marinara pa do 17 eura koliko su one najskuplje, No Fake Truffles, Deep in the woods i Il Respiro di Mare. Deep in the Woods je pizza s crnim tartufima i dimljenim obrazima crne svinje, a Il Respiro di Mare je pizza s jadranskim kozicama.
>> Moram se posuti pepelom. Franko's je vrhunska pizzerija
Većina je nadjeva vrlo zanimljivo, a pomalo i hrabro složena od visokokvalitetnih sastojaka. Ono što je bitno istaknuti je da su nam pizze bez obzira na dupkom pun lokal stigle na stol za samo par minuta i sve u isto vrijeme. Uspomene iz djetinjstva prepričavali smo osim uz fine pizze i uz lagano točeno pivo te gin tonik. Franko's ima nestvarno veliku ponudu pića i svakako se trudi u svim segmentima zadržati visoku kvalitetu te opravdati status jedne od najboljih europskih i svjetskih pizzerija.
Da bi došli i ostali u vrhu pizza scene morate paziti na svaki detalj i segment poslovanja počevši od načina rezervacija stola i komunikacije s gostima preko kvalitetne Internet stranice i aktivnosti na društvenim mrežama pa sve do kvalitete same pizze uz zadržavanje konzistentnosti. Franko's za sada sve to itekako dobro radi.