Posjetili smo obiteljsku mljekaru kraj Napulja, ovako se proizvodi mozzarella

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Zbog svega toga utvaramo si da je Dragan stručnjak za ovu temu i danas vam piše o svom posjetu talijanskoj mljekari Caseificio Eurolovine.

TIJEKOM NEDAVNOG boravka u Napulju i praćenja svjetskog natjecanja pizza majstora imao sam priliku posjetiti i veliku obiteljsku mljekaru Caseificio Eurolovine, smještenu u obližnjoj pokrajini Crispano. Kad vam netko u razgovoru spomene pizzu, prvi sastojak koji će vam pasti na pamet u pravilu je sir.

Tradicionalna napoletana nezamisliva je bez sira, a u pravilu se koristi popularna mozzarella di bufalo, mozzarella napravljena od mlijeka pripitomljenog vodenog azijskog bivola. Mlijeko vodenog bivola puno je kvalitetnije od kravljeg mlijeka jer sadrži manje kolesterola, ali puno više ukupne masti, proteina i vitamina, prvenstveno vitamina A i B12.

Najbolji na svijetu

Za bivolje se mlijeko kaže da je vrlo masno, sadrži i do 16% mliječne masti. Upravo se sir napravljen od mlijeka bivola uzgajanih u Italiji smatra jednim od najboljih i najkvalitetnijih sireva u svijetu. Sve me to dodatno motiviralo da ustanem ranom zorom i zaputim se u tridesetak kilometara udaljeni Crispano.

 

Vlasnici su braća Gregorio i Carmine Iovine, a dočekao nas je simpatični i srdačni Carmine. On nam je pokazao kompletan proces proizvodnje mozzarelle od bivoljeg goveda. Iako prave i druge vrste sireva, nas je zanimao upravo ovaj sir zbog njegove tradicije i glavne uloge u nadjevu napoletanske pizze.

Mlijeko od domaćih krava i bivola

Ova mljekara dnevno proizvede oko tri i pol tone sire, a mlijeko krava i goveda nabavlja isključivo od domaćih uzgajivača. Bilo je uistinu fascinantno pratiti proces proizvodnje sireva, a na kraju smo kušali netom proizvedenu mozzarellu. Takva se mozzarella prebacuje u spremnike sa slanom vodom u kojima onda stoji pola sata do sat ne bi li dobila i potrebnu slanost.

Isprobali smo i mozzarellu iz slanih bazena i stvarno je bila poprilično drugačija od one neslane. Carmine nam je dao puno korisnih informacija. Kad nam je pokušao pojasniti razliku između mozzarelle koja se pravi od kravljeg mlijeka i one od bivoljeg, rekao nam je kako od sto litara kravljeg mlijeka može napraviti 12 kila mozzarelle, a od bivoljeg mlijeka 24 kile, što je dvostruko više.

Rekao nam je i kako mnogi trgovački lanci otkupljuju sirutku od proizvođača sireva pa od te sirutke prave sireve svojih robnih marki, puno jeftinije, ali i slabije kvalitete. Neki mljekari i proizvođači sireva sirutku prodaju proizvođačima sportske prehrane koji od sirutke prave popularne dodatke prehrane za sportaše.

Sve u svemu, proveli smo ugodno prijepodne u mljekari Caseificio EuroIovine, naučili mnogo o sirevima i procesu proizvodnje popularne mozzarelle di bufalo, a isprobali smo i više vrsta vrhunskih sireva.

Recenzije napuljskih pizzerija

>> Lovac na pizze u jednoj od najboljih pizzerija na svijetu: Što se same pizze tiče...

>> Lovac na pizze u slavnoj napuljskoj pizzeriji, najjeftinija pizza 5.80 eura

>> Ovdje su pizzu jeli Maradona i Julia Roberts, a sad i Lovac na pizze. Evo dojmova

>> Lovac na pizze u najboljoj pizzeriji na svijetu: Jako dugo čekanje, krive narudžbe...

>> Lovac na pizze u "Maradoninoj" pizzeriji: Besprijekorna usluga i vrhunske pizze

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.