Petra nam je ispričala kako izgleda jedan dan u slastičarskoj školi u Francuskoj

Foto: Petra Hadaš/Instagram

KAKO IZGLEDA školovanje u jednoj od najboljih slastičarskih škola u Francuskoj? O tome smo pričali s Petrom Hadaš, koja se nedavno vratila iz Francuske, gdje je odlučila dodatno "izbrusiti" svoje slastičarske vještine. Škola joj je trajala dva mjeseca, a nama je objasnila o kakvoj se točno školi radi i što je tamo sve naučila.

Petra je 23-godišnja studentica sestrinstva iz Zagreba i vlasnica je Mon Chéri slastica, a uz to je i kreatorica sadržaja i objavljuje tiktokove. Uz sestrinstvo, velika joj je ljubav slastičarstvo, a upravo je to razlog zbog kojeg je odlučila upisati kulinarsku i slastičarsku školu École Ducasse u Francuskoj.

"Školovanje u Francuskoj bio je moj san i samo sam čekala pravi trenutak kad ću ga ostvariti. Nakon dugog istraživanja koja škola je najbolja u tom području, odlučila sam se za École Ducasse. Nakon nekoliko intervjua i njihove procjene jesam li adekvatna za razinu i smjer koji želim, javili su mi da sam primljena. Upisala sam bakery art program koji traje dva mjeseca i zaputila se u Francusku - u malo mjesto pokraj Lyona", priča nam Petra.

Dane započinju već u 5:30

"Dani u školi započinju poprilično rano, već oko 5:30, kada dolazimo u kuhinju i pripremamo namirnice i aparaturu. Nakon toga, sa chefom detaljno prolazimo kroz recepturu i proces izrade. Svaki dan otprilike napravimo dva do tri različita recepta. Dan u kuhinji obično završava oko 14 sati, osim u slučaju kad imamo dodatne masterclass sate do 18 sati", opisuje ona jedan prosječan dan u školi.

Svoje dane i trenutke koje je provela u kulinarskoj školi dokumentirala je i na svom TikTok profilu - od prvog dana kada je tek stigla u jednu od najboljih francuskih slastičarskih škola, pa sve do zadnjeg dana, kada je održana podjela diploma.

Iako je pohađala slastičarsku školu, radili su svašta - od slanih jela do nezaobilaznih kroasana i raznih drugih francuskih slastica, a njezin je program zamišljen tako da svaki dan prolaze razne recepture i na kraju usavrše tradicionalne francuske recepture i tehnike. Na TikToku odgovorila je i na jedno od gorućih pitanja, a to je koliko uopće košta školovanje u ovakvoj školi.

Cijena školovanja kreće se od 7 tisuća eura naviše

"Cijena školovanja ovisi o puno faktora, iz koje zemlje dolazite, o smjeru koji odaberete te o trajanju smjera. Neki početni, basic pastry smjer košta sedam tisuća eura i traje dva mjeseca, a onda cijena raste ovisno o kvaliteti smjera i trajanju, a najveća cijena je 50 tisuća eura", kaže Petra i dodaje da je u školi naučila mnoge korisne i zanimljive stvari.

"Apsolutno sve što sam naučila bilo je zanimljivo jer se izrada razlikuje od uobičajene koju možete vidjeti kod nas. U svakom receptu imaju svoj tajni sastojak koji čini francusku recepturu posebnom. Jedan od možda najzanimljivijih trenutaka bio je test kad smo baguette morali napraviti zatvorenih očiju kako bismo naučili raditi s osjećajem u rukama", ističe Petra.

@hadaspetra another day- another brioche, another viennoiserie #pastryscchool #bakerylife ♬ I Need A Dollar - ❥𝖒𝖆𝖗𝖎𝖊

Inače, Petra studira sestrinstvo na Zdravstvenom Veleučilištu u Zagrebu i time se bavi od srednje škole, no priznaje da joj je slastičarstvo ipak veća ljubav.

"Sestrinstvo je nešto čime se bavim od srednje škole i jako cijenim i volim taj posao, ali s godinama sam shvatila da je kuhinja mjesto gdje se mogu izraziti, biti kreativna i potpuno svoja, tako da bih rekla da se definitivno tamo vidim u budućnosti", kaže ona.

Jednom nogom već je i zakoračila u budućnost, ona je ime koje stoji iza Mon Chéri slastica. Priprema razne personalizirane poklon-pakete slastica, torte i slastice za slatke stolove, a sve je krenulo sasvim spontano, kaže nam Petra, za vrijeme pandemije.

Želja joj je otvoriti francusku pekaru u srcu Zagreba

"Mon Chéri slastice su nastale spontano prije tri godine. Sve je krenulo snimanjem recepata za TikTok nakon čega sam otvorila Instagram profil i s vremenom počela kreirati sve više novih proizvoda. Kod nas sam također prolazila kroz razne edukacije, a to su obično bili jednodnevni tečajevi za specifične dekoracije, kreme i slično", kaže Petra i dodaje da se u tom poslu vidi te da bi voljela da to izraste u nešto malo veće.

"Voljela bih se dodatno educirati i u pastry području i jednog dana otvoriti patisserie mjesto u Zagrebu, ali za sada je fokus na otvaranju francuskog bakery & brunch mjesta gdje ćete usred zagrebačke gužve na trenutak sjesti i osjećati se kao da ste u Parizu", zaključuje ona.

Petra je u kulinarskoj i slastičarskoj školi u Francuskoj naučila raditi svašta – od klasičnih kroasana do baguettea, a s nama je podijelila recept za Canelés de Bordeaux, male kolačiće aromatizirane rumom i vanilijom. Oni dolaze iz francuske regije Bordeaux i tradicionalna su francuska slastica, a peku se u posebnim kalupima zbog kojih poprime specifičan oblik. Za njihovu pripremu trebat će vam:

  • mlijeko
  • maslac
  • vanilin šećer ili mahuna vanilije
  • šećer
  • jaja
  • žumanjci
  • brašno 
  • rum.

Na vatri ćete prvo ugrijati mlijeko, maslac, šećer i vanilin šećer, a u posebnoj ćete posudi izmiksati jaja, žumanjke i preostali šećer. Toj ćete smjesi zatim dodati prosijano brašno, a nakon toga, malo po malo ćete u smjesu jaja i brašna dodati smjesu mlijeka. Na kraju miksanja dodajte rum i smjesu pustite da preko noći odstoji u hladnjaku.

Idući dan smjesom napunite kalupe (silikonske ili aluminijske), no nemojte ih napuniti do kraja, već samo tri četvrtine kalupa, jer će kolačići narasti tijekom pečenja. Pecite ih 10 minuta na 210 stupnjeva, a zatim smanjite na 180 i pecite još 40 minuta. Pustite da se malo ohlade, izvadite ih iz kalupa i poslužite, a cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.