KULTNI restoran Le Train Bleu, koji se nalazi u sklopu pariškog kolodvora Gare de Lyon, jednog od najprometnijih u gradu, otvoren je već više od 120 godina, a popularniji je nego ikad prije.
Ovaj je restoran izgrađen još 1900. godine, a u početku to je bio kolodvorski buffet. Izvođenje radova povjereno je Mariusu Toudoireu, poznatom arhitektu koji stoji iza tornja sa satom i fasade kolodvora Gare de Lyon, a kolodvorski buffet je 1901. godine otvorio tadašnji francuski predsjednik Emile Loubet.
Ovo je mjesto vrlo brzo privuklo ljude iz visokog pariškog društva, kao i umjetnike, među kojima se najviše ističu Coco Chanel, Brigitte Bardot i Salvador Dalí. Tek je 1963. godine ovaj buffet postao Le Train Bleu, a ime je dobio po legendarnom plavom noćnom vlaku koji je od 1868. godine vozio na relaciji Paris-Ventimiglia do francuske rivijere.
Malo manje od deset godina kasnije, 1972. godine, neke od prostorija restorana Le Train Bleu uvrštene su na popis povijesnih spomenika - sam restoran, zlatni salon te tuniški i alžirski saloni, kao i prolazi, a sve su prostorije ukrašene pozlaćenim štukaturama, s freskama na zidovima koje je oslikalo više od 40 poznatih slikara s početka 20. stoljeća.
Ovaj je poznati restoran također poslužio kao kulisa za brojne filmske scene, među kojima se najviše ističu one iz francuskih filmova Nikita i Place Vendôme, a nama je možda najpoznatija scena iz filma Mr. Bean na praznicima, gdje glavni lik po dolasku u Francusku dolazi u Le Train Bleu i slučajno naručuje škampe i kamenice, koje ne zna jesti.
U restoranu Le Train Bleu fokus je na tradicionalnim francuskim jelima, a središnje mjesto zauzimaju regionalni proizvodi iz jugozapadne Francuske duž linije Pariz-Lyon-Marseille. U restoranu je sve osmišljeno kako bi se francuska kuhinja predstavila na najbolji mogući način - meso se reže, a jela se flambiraju točno ispred vas za jedinstvenu predstavu.
Restoran surađuje i s poznatim chefom Michelom Rostangom, vlasnikom pariškog restorana Maison Rostang, a u njegovim jelima naglasak je na visokokvalitetnim namirnicama i sezonskoj kuhinji. Neka od njegovih prepoznatljivih jela koja se nalaze na jelovniku uključuju tradicionalni gratinirani krumpir koji se poslužuje uz pečeni janjeći but, kao i piletinu Bresse sa svježom kremom od estragona, posluženu s basmati rižom na žaru.