SEZONA jabuka je pred vratima, a prve su jabuke već stigle. Ako ih imate puno i ne želite da propadnu, iskoristite ih za pripremu ukusnih kolača, a jedan takav napravila je naša čitateljica i pohvalila se njime u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali.
"Jedan lagani kolač od mojih prvih gala jabuka i pudinga, nije estetski nešto, ali okusom je top", piše naša čitateljica Suzana Kišiček, koju su odmah pitali i za recept, a u nastavku ga i donosimo.
Lagani kolač od jabuka
Za prhko tijesto trebat će vam:
- 200 g maslaca
- 2 žumanjka
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 4 žlice kiselog vrhnja
- 450 g glatkog brašna
- prašak za pecivo
- naribana korica limuna
Sve sastojke za tijesto pomiješajte pa tijesto dobro zamijesite i podijelite ga na dva dijela. Jedan dio stavite u hladnjak 30 minuta, a drugi u zamrzivač.
Zatim napravite nadjev od jabuka, za koji će vam trebati:
- 1 kg jabuka
- 4 žlice šećera
- 1 žlica cimeta
- 100 ml vode
- 1 žlica gustina
Jabuke naribajte i sve to kuhajte 15 minuta, a na samom kraju jabukama dodajte vodu i gustin, koje ste pomiješali u zasebnoj šalici. Dijelom tijesta koji ste stavili u hladnjak obložite dno posude za pečenje, a zatim na njega stavite nadjev od jabuka.
Na kraju napravite kremu od pudinga - za nju će vam biti potrebna jedna vrećica pudinga od vanilije, koji ćete kuhati prema uputama, a nakon što ga kratko ohladite, dodajte mu jedno kiselo vrhnje.
Kremu stavite na jabuke, a zatim preko naribajte preostalo tijesto koje ste stavili u zamrzivač. Pecite na 180 stupnjeva dok kolač ne porumeni, a dok je još topao, pospite ga šećerom u prahu.