IAKO SU dostupne tijekom cijele godine, rajčicama je sezona ljeti, a u najtoplije godišnje doba i one su najcrvenije i najsočnije. U kulinarstvu su jedno od najraširenijeg i najpoželjnijeg povrća, uvijek su dobar izbor za osvježavajući prilog - same, s dodatkom sira i začina poput salate Caprese ili kao dodatak juhama ili umacima poput bolognesea i brojnih drugih jela.
U nastavku vam donosimo nekoliko trikova kako ih čuvati u hladnjaku kako bi ostale svježe što dulje - čak i do 10 dana, a niže možete pronaći i nekoliko najboljih recepata s rajčicama.
Okrenite ih naopako
Trik koji je trenutno aktualan na društvenim mrežama je okretanje rajčice naopako kod držanja u hladnjaku - na stranu stabljike. Kako navode na portalu Serious Eats, dio rajčice na kojemu se spaja stabljika je najosjetljiviji, oko stabljike postoje male rupice koje će prve propustiti kisik, a kada rajčica truli, to se prvo događa iz tog dijela.
Držanje rajčice na strani gdje se spaja stabljika (stabljiku oprezno otrgnite ako je na rajčici) stvara barijeru i blokira ulazak kisika, što ujedno i usporava rast plijesni i tako rajčici produljuje svježinu. Rajčice koje su bile okrenute na stranu stabljike su i nakon 10 dana ostale čvrste teksture i glatke površine, dok su one koje nisu bile na strani stabljike postale meke i smežurane.
@wetrashtalk Keep your tomatoes fresh for longer by storing them on the countertops instead of in the fridge. Additionally, to prevent rotten bottoms, try placing them upside down. #foodsavingtip #foodstoragetips #tomatoes #vancouvermom ♬ Barbie World (with Aqua) [From Barbie The Album] - Nicki Minaj & Ice Spice & Aqua
Obavezno ih čuvajte u hladnjaku
Drugi trik je zapravo vezan za istu teoriju, a to je prekrivanje mjesta gdje se spaja stabljika - selotejpom, piše Serious Eats. Prema njihovom testiranju ove metode, rajčice kojima su prelijepili donji dio, ostale su nepromijenjene, bile su jednako čvrste, glatke površine i sočnije iznutra, a bile su i teže od onih kojima dno nije bilo prelijepljeno.
Navode da je svakako važno rajčice pohraniti u hladnjaku, a ako imate rajčice koje još nisu sazrele, držite ih na suhom i hladnom mjestu izvan hladnjaka kako bi prirodno dozrele, no čuvajte ih od sunca i topline. Inače, o zelenim rajčicama smo nedavno pisali, a članak možete pogledati ovdje. Poželjne su u kulinarstvu i mogu se iskoristiti u receptu za pohane rajčice ili pak turšiju.
Evo i nekoliko recepata s rajčicama idealnih za ljetne dane.