Tri vrste hrane koje usporavaju mršavljenje, prema dijetetičaru

Foto: Pexels

Iako ugljikohidrati imaju lošu reputaciju, zapravo su važan izvor energije za tijelo. Problem je u tome što nisu svi ugljikohidrati jednako korisni, osobito ako želimo sagorijevati masnoće.

Namirnice bogate ugljikohidratima, koje brzo podižu razinu glukoze (poput tjestenine, bijelog kruha i slatkiša), mogu dovesti do pada energije i pojačane želje za hranom kasnije tijekom dana. S druge strane, složeni ugljikohidrati poput cjelovitih žitarica i povrća pružaju stabilnu energiju.

Međutim, prerađeni ugljikohidrati mogu ometati naše napore u sagorijevanju masti. Ovi "loši" ugljikohidrati otežavaju gubitak kilograma i održavanje ravnoteže energije jer potiču skladištenje masnoće, umjesto njezinog sagorijevanja.

Dijetetičar Jesse Feder i liječnica dr. Sarah Bonza upozorili su na hranu koju bismo trebali izbjegavati ako želimo učinkovito mršavjeti.

1. Muffini

Muffini su mnogima omiljena poslastica. Bilo da su od borovnica, čokolade ili u popularnoj jesenskoj varijanti s okusom bundeve, vole ih ljudi svih uzrasta.

Međutim, ova poslastica može biti štetna za naše ciljeve mršavljenja, osobito ako je često jedemo.

"Muffini su bogati rafiniranim ugljikohidratima, šećerima, mastima i kalorijama. Velika količina šećera i ugljikohidrata može uzrokovati nagli porast šećera u krvi. Sadržaj kalorija i masnoća može vas udaljiti od ciljeva i dovesti do debljanja", kaže Feder za SheFinds.

2. Slatkiši

Bez obzira na povod, uživanje u raznim slatkišima ne donosi nikakvu korist za zdravlje. Slatkiši su puni praznih kalorija, umjetnih boja i okusa te sadrže i visok udio masnoća.

Feder naglašava: "Slatkiši su, iako ih ljudi ne smatraju ugljikohidratima, uglavnom sastavljeni od njih. Obično su vrlo bogati šećerima i sirupima što može dovesti do naglog rasta šećera u krvi i povećanja tjelesne težine."

3. Bijeli kruh

Slično pecivima, bijeli kruh je lišen hranjivih tvari i ne sadrži vlakna, za razliku od kruha od cjelovitog zrna ili integralnog kruha.

"Bijeli kruh je napravljen od rafiniranog brašna koje nema vlakna ni druge esencijalne hranjive tvari. Može povisiti razinu šećera u krvi, što dovodi do inzulinske rezistencije, a to rezultira debljanjem i opterećenjem kardiovaskularnog sustava", zaključuje dr. Bonza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.