Dijetetičarke: Pet najboljih čajeva koje trebate piti za bolju razinu šećera u krvi

Foto: Shutterstock

ČAJEVI se piju tijekom cijele godine, ali ponajviše tijekom jeseni i zime kada je vani hladnije i mnogi traže utjehu u ukusnom i toplom napitku. Mnogi čajevi poznati su po različitim zdravstvenim dobrobitima, a neki od njih posebno su korisni za pojedince koji žele kontrolirati razinu šećera u krvi. 

Dijetetičarke Erin Palinski-Wade i Trista Best za Eating Well izdvojile su pet vrsta čajeva koje trebate piti ako želite brinuti o razini šećera u krvi i kontrolirati dijabetes.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je bogat antioksidansima, posebno katehinima, koji mogu poboljšati osjetljivost na inzulin i pomoći u regulaciji razine šećera u krvi.

"Visok sadržaj antioksidansa u zelenom čaju može pružiti kardiovaskularne koristi osobama s dijabetesom", objašnjava dijetetičarka Erin Palinski-Wade. Spoj epigalokatehin-3-galat (EGCG) u zelenom čaju može također podržati poboljšanje tjelesne kompozicije i metabolizma, čime se može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.

Crni čaj

Crni čaj ima bogat, pun okus i sadrži polifenole koji mogu pomoći u smanjenju naglih skokova šećera nakon obroka. Dijetetičarka Trista Best ističe: "Crni čaj može poboljšati osjetljivost na inzulin, što dugoročno pomaže u regulaciji razine glukoze u krvi."

S njom se složila i Palinski-Wade, koja ističe da "konzumiranje crnog čaja uz obroke ili nakon njih može poboljšati razinu glukoze nakon obroka, što može biti korisno za one s inzulinskom rezistencijom".

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice vjerojatno je najpoznatiji zbog svojeg umirujućeg učinka, no neke studije pokazuju da također ima protuupalne koristi koje pomažu u snižavanju šećera u krvi i mogu smanjiti rizik od komplikacija dijabetesa, poput oštećenja živaca i bubrega, piše Eating Well.

"Čaj od kamilice može pomoći u povećanju razine antioksidansa kod osoba s dijabetesom tipa 2 i povezan je s nižim razinama inzulina i HbA1c, važnog pokazatelja dugotrajne kontrole šećera u krvi", ističe Palinski-Wade.

Čaj od hibiskusa

Hibiskus obiluje spojevima koji nude dodatne koristi za krvni tlak i zdravlje srca. "Čaj od hibiskusa bogat je antioksidansima i može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i kolesterola, što su česti problemi kod osoba s dijabetesom", dodaje Best.

To može pomoći u smanjenju kardiovaskularnih rizika, što je važno budući da dijabetes povećava vjerojatnost bolesti srca. Najbolje od svega je što hibiskus ne sadrži kofein, pa ga možete konzumirati u bilo koje doba dana, baš kao i čaj od kamilice.

Čaj od đumbira

Čaj od đumbira još je jedna opcija bez kofeina koja pruža topao, zdrav napitak s protuupalnim i antioksidativnim svojstvima, koja mogu poboljšati kontrolu šećera u krvi. Istraživanja sugeriraju da đumbir može poboljšati osjetljivost na inzulin, što je ključno za upravljanje dijabetesom.

"Neka istraživanja pokazuju da đumbir može poboljšati razinu lipida u krvi, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti", dodaje Palinski-Wade.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.