S DOLASKOM mnogi jedva čekaju uživati u voću poput lubenica, breskvi, marelica, ali i nektarina. Osim što su vrlo ukusne, slatke i sočne, često se podcjenjuje koliko su nektarine zapravo dobre za cjelokupno zdravlje.
Ovo voće poput je male slatke prirodne vitaminske bombe – nektarine sadrže sve što tijelu treba da se lakše nosi s vrućinama, umorom i ubrzanim ljetnim tempom. Ako ih još niste stavili na svoj dnevni ili tjedni jelovnik, ovo ljeto je pravo vrijeme da to promijenite.
Jedna srednja nektarina sadrži otprilike dva do 2.4 grama prehrambenih vlakana, čime potiče redovitu stolicu i podržava zdravu crijevnu floru. Sorbitol u nektarinama dodatno je koristan kod problema sa zatvorom.
Nektarine obiluju antioksidansima poput vitamina C, beta-karotena, luteina, zeaksantina, klorogenične kiseline i flavonoida. Ovi spojevi smanjuju oksidacijski stres, pomažu u borbi protiv upala i mogu smanjiti rizik od kroničnih bolesti, uključujući srčane bolesti pa čak i neke karcinome.
Nektarine su dobar izvor kalija (oko 285 miligrama po plodu), što pomaže regulaciji krvnoga tlaka. Uz vlakna i antioksidanse, nektarine doprinose zdravlju vaskularnog sustava i smanjuju rizik od srčanih bolesti.
Ovo mnogima omiljeno voće također je niskokalorično, sadrži svega 60 kalorija po srednje velikoj nektarini. Idealan su odabir umjesto slastica zbog sadržaja vlakana i činjenice da ne sadrže masti. Vlakna u nektarinama pomažu kod osjećaja sitosti i mogu pridonijeti mršavljenju.
Minerali poput bakra i niacina, s vitaminom A i C, pomažu u stvaranju kolagena i obnavljanju kože. Lutein i zeaksantin dodatno štite od UVA/UVB oštećenja, a svi se oni nalaze u nektarinama. Stoga nektarine mogu dati prirodni "sjaj" koži baš nakon ljetnih dana.
Vitamin C aktivno potiče imunološki sustav, pomaže borbi protiv infekcija i oporavku nakon vrućine ili umora. O imunitetu je jednako važno brinuti tijekom ljeta kao i zime, zato brojni stručnjaci preporučuju konzumiranje namirnica koje sadrže ovaj koristan vitamin.
Karotenoidi u nektarinama štite oči od oksidacijskoga oštećenja, mogu smanjiti rizik od mrena i makularne degeneracije, prema Cleveland Clinic. Neka istraživanja povezuju razinu luteina i zeaksantina s poboljšanom kognicijom i smanjenjem rizika od demencije.
Iako su nektarine sigurne i dobre za većinu, neki pojedinci ipak bi trebali pripaziti prije konzumacije. Ako imate alergiju na koštičavo voće, budite na oprezu. Također, osobe s osjetljivim crijevima (poput IBS-a) mogu osjetiti sorbitol – visok udio FODMAP-a (skupinu kratkolančanih ugljikohidrata koji se slabo apsorbiraju u tankom crijevu i fermentiraju u debelom crijevu).