IZBACIVANJE šećera iz prehrane može imati snažan učinak na cjelokupno zdravlje. Iako mnogima to zvuči kao logičan korak prema zdravijem načinu života, malo tko zna što se točno događa u tijelu kada prestanemo unositi šećer.
Prema riječima gastroenterologa dr. Saurabha Sethija, prestanak konzumacije dodanoga šećera donosi niz pozitivnih promjena: od smanjenja masnoća u jetri do boljeg rada bubrega i jačanja imuniteta, prenosi britanski Express. Evo kojih je sve prednosti prestanka konzumacije šećera gastroenterolog izdvojio.
Jedna od prvih značajnih promjena odnosi se na zdravlje jetre. "Razine masnoće u jetri počinju padati, što pomaže u regeneraciji masne jetre", navodi dr. Sethi. Uz to poboljšava se i rad bubrega, osobito kod osoba s inzulinskom rezistencijom ili predijabetesom. Smanjuje se i upala arterija, što pozitivno djeluje na zdravlje srca.
Izbacivanje šećera može imati snažan utjecaj i na kognitivne funkcije. Dr. Sethi tvrdi da se razina fokusa povećava, a razmišljanje postaje jasnije. Također, šećer slabi bijele krvne stanice koje čine prvi obrambeni mehanizam organizma. Kada se izbaci iz prehrane, imunološki sustav jača, a tijelo zadržava više važnih minerala kao što su magnezij, kalcij i cink.
Prekomjerni unos šećera povezuje se s višim rizikom za razvoj dijabetesa tipa 2, bolesti srca pa čak i preranoga starenja kože. Studije su pokazale da visoka konzumacija dodanih šećera može ubrzati proces starenja kože, smanjujući elastičnost i potičući bore, prenosi Express.
Kratkotrajno izbacivanje šećera može donijeti pozitivne promjene, ali ako se nakon toga vratite prehrani bogatoj šećerom, sve prednosti mogu brzo nestati.
Stručnjaci savjetuju da se prije većih prehrambenih promjena savjetujete s liječnikom, osobito ako imate povijest poremećaja prehrane. Oprez je važan i kako se ne bi razvila nezdrava opsesija zdravom hranom ili stroga pravila koja stvaraju stres oko prehrane.
Prema britanskom NHS-u, odrasle osobe ne bi trebale unositi više od 30 grama slobodnih šećera dnevno, prenosi Express. Za djecu ta količina varira između 10 i 24 grama, ovisno o dobi. Slobodni šećeri uključuju one dodane u slatkiše, kolače, gazirane napitke i slatke grickalice. S druge strane, šećeri koji se prirodno nalaze u voću, povrću i mlijeku nisu toliko problematični i nije ih nužno izbjegavati.
Izdržati 30 dana bez šećera moguće je uz jaku volju i planiranje. U takozvanim "izazovima bez šećera" najčešće se iz prehrane izbacuju dodani šećeri, dok su prirodni šećeri iz voća, povrća i mliječnih proizvoda dopušteni. Ako se odlučite na ovakav izazov, savjetuje se konzumacija cjelovitih i hranjivih namirnica, uključujući: