Starenje je prirodan proces, no određeni životni izbori mogu ga ubrzati i povećati rizik od bolesti poput dijabetesa, srčanih bolesti i kognitivnog pada. Jedan od glavnih čimbenika je prehrana bogata prerađenim šećerima, koji potiču kroničnu upalu, inzulinsku rezistenciju i oksidativni stres - sve to ubrzava starenje i povećava rizik od bolesti. Nutricionist Robert Iafelice istaknuo je koju bismo vrstu hrane trebali ograničiti ili izbjegavati ako želimo smanjiti rizik od ovih problema.
Hrana bogata prerađenim šećerima pridonosi prijevremenom starenju jer potiče upalne procese, inzulinsku rezistenciju i oksidativni stres, što ubrzava starenje na staničnoj razini. Osim toga, šećeri potiču glikaciju - proces u kojem se molekule šećera vežu na kolagen i elastin, što kožu čini sklonijom borama, opuštanju i gubitku sjaja. Također su povezani s dijabetesom, srčanim bolestima i kognitivnim propadanjem.
"Prehrana bogata prerađenim šećerima, a posebno krafne, može povećati rizik od razvoja Alzheimerove bolesti", upozorava Mitchell za SheFinds, dodajući da se Alzheimerova bolest često naziva "dijabetesom mozga" zbog svoje povezanosti s visokom razinom glukoze u krvi i inzulinskom rezistencijom. "Studije sugeriraju da kronično visoka razina glukoze može uzrokovati oštećenje stanica u živčanom sustavu, uključujući dijelove mozga povezane s ovom neurodegenerativnom bolešću", dodao je.
Iafelice potvrđuje da šećer može biti toksičan za stanice tijela i da prekomjerna konzumacija šećera, primjerice kroz krafne, dugoročno vodi do inzulinske rezistencije.
Visoka razina šećera uzrokuje upalu, koja potiče stvaranje plakova u arterijama i pridonosi razvoju kardiovaskularnih bolesti
"Kronična konzumacija šećera može s vremenom uzrokovati povišenu razinu šećera u krvi, što je zapravo dijabetes. Kako starimo, stanice postaju otpornije na inzulin, što otežava snižavanje šećera u krvi", objašnjava nutricionist. Istraživanja pokazuju da i moždane stanice mogu postati otporne na inzulin te tako ne mogu učinkovito koristiti glukozu za energiju. "To može biti ključni čimbenik u epidemiji Alzheimerove bolesti, jer bez energije moždane stanice odumiru", ističe Iafelice.
Osim toga, visoka razina šećera u krvi može povećati rizik od raka i srčanih bolesti. "Visok šećer u prehrani može dovesti do kronično visokog šećera u krvi, što pogoduje rastu stanica raka", napominje Iafelice. Također upozorava da visoka razina šećera uzrokuje upalu, koja potiče stvaranje plakova u arterijama i pridonosi razvoju kardiovaskularnih bolesti.
Uz to, mnogi slatkiši, uključujući krafne, sadrže i nezdrave masnoće, poput trans masti i previše omega-6 masnih kiselina, koje mogu povećati otpornost na inzulin i dodatno ubrzati starenje. Kako bi se smanjila konzumacija šećera i nezdravih masti, Iafelice preporučuje tamnu čokoladu s najmanje 85 posto kakaa ili orašaste plodove u tamnoj čokoladi, naglašavajući da će dugoročna briga o zdravlju biti vrijedna svake promjene prehrane.