Hrana koju nikako ne biste smjeli jesti kad vas boli grlo

Foto: Pixabay

Grlobolja je jedan od najčešćih simptoma prehlade, alergija i drugih infekcija, a osim što je neugodna, može ozbiljno utjecati na svakodnevno funkcioniranje. Može nastati i zbog sasvim bezazlenih razloga, poput suhoga zraka ili glasnog pjevanja na koncertu. Bez obzira na uzrok, prehrana ima važnu ulogu u procesu oporavka, ističe dijetetičarka Samantha Peterson za Real Simple.

Kako kaže, ključno je birati hranu koja umiruje upalu i izbjegavati namirnice koje dodatno iritiraju grlo ili potiču stvaranje sluzi. Donosimo pregled hrane koju biste trebali izbjegavati dok vas boli grlo.

Kisele namirnice pogoršavaju iritaciju

Kod grlobolje je preporučljivo izbjegavati kiselu hranu poput naranči, limuna, sokova od citrusa, rajčica i umaka na bazi rajčice. "Kiselost dodatno nadražuje već upaljenu sluznicu, što može pojačati osjećaj peckanja i boli", objašnjava Peterson. Umjesto toga, dijetetičarka Maddie Pasquariello preporučuje blaže i nježnije voće, kao što su banane, mango i papaja.

Začinjena hrana može pogoršati kašalj

Iako začinjena jela mogu djelovati primamljivo, osobito kada su okus i miris smanjeni, ona mogu dodatno nadražiti grlo, osobito ako bol dolazi uz kašalj. "Ako baš želite začinjenu juhu ili temeljac, ublažite začine više nego inače", savjetuje Pasquariello. No, ako vam je grlo vrlo osjetljivo, bolje je pričekati s ljutim jelima dok se stanje ne poboljša.

Hrskava i suha hrana može oštetiti grlo

Namirnice poput krekera, pereca i tosta treba izbjegavati jer mogu grebati i dodatno nadražiti ionako osjetljivo grlo. "Gruba tekstura tih namirnica može djelovati poput brusnog papira na upaljeno tkivo", objašnjava Peterson. Umjesto toga, preporučuje se mekša i nježna hrana koja se lako guta, poput pire krumpira, zobenih pahuljica, laganih juha ili smoothieja.

Prevrući napitci mogu napraviti više štete nego koristi

Iako se topli napitci često povezuju s olakšanjem kod grlobolje, prevruća tekućina može dodatno opeći i oštetiti grlo. Pasquariello savjetuje da napitci budu topli, ali ne vreli. Osim toga, olakšanje mogu pružiti i hladni smoothieji ili čak kockice leda.

Alkohol dodatno isušuje i slabi imunitet

Suprotno uvriježenom mišljenju, alkohol ne ubija bakterije koje uzrokuju grlobolju. Štoviše, može dodatno nadražiti grlo, dehidrirati organizam i oslabiti imunološki sustav. "Dok ste bolesni, držite se vode, toplog čaja, smoothieja i temeljaca", poručuje Pasquariello.

Mliječni proizvodi mogu potaknuti stvaranje sluzi

Iako se hladni mliječni proizvodi poput sladoleda čine kao logičan izbor za umirivanje grla, kod nekih ljudi mogu zgusnuti sluz i pogoršati simptome. To vrijedi i za tople mliječne umake. Peterson preporučuje biljne alternative, poput smoothieja na bazi bademova ili kokosova mlijeka. "Hladnoća smanjuje upalu, a biljno mlijeko ne potiče stvaranje sluzi", objašnjava.

Kofein može isušiti i omesti san

Pića s kofeinom, poput kave i energetskih napitaka, mogu dodatno isušiti grlo i ometati san, koji je ključan za oporavak. "Imunološki sustav najbolje radi dok spavate", kaže Peterson. Umjesto kave, preporučuje biljne čajeve poput kamilice, korijena sladića ili bijelog sljeza. Dodate li i malo meda, dobit ćete napitak koji umiruje grlo i djeluje antimikrobno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.