Kako starimo, mijenjaju se i naše prehrambene potrebe. Menopauza je jedan od najvećih prijelaza u životu žene, a ginekologinja i medicinska savjetnica, dr. Tara Scott, ističe da hormonske promjene utječu na apsorpciju hranjivih tvari.
"Hormonalne promjene, osobito smanjenje estrogena, utječu na apsorpciju i iskorištavanje određenih hranjivih tvari", rekla je za Parade.
Uz hormonalne promjene mogu doći i promjene u metabolizmu, što čini visokonutritivne namirnice ključnima za održavanje zdravlja. Osim toga, stres i hormonske promjene mogu narušiti ravnotežu mikrobioma u crijevima, što također utječe na apsorpciju hranjivih tvari.
Promjene u prehrambenim potrebama su normalne, no postoji jedan vitamin za koji liječnica tvrdi da većina žena u postmenopauzi ne unosi u dovoljnoj količini: vitamin D.
"Ovaj je vitamin ključan za apsorpciju kalcija i zdravlje kostiju, što je posebno važno zbog povećanog rizika od osteoporoze nakon menopauze", naglašava dr. Scott.
Preporučena dnevna doza vitamina D za žene u postmenopauzi iznosi 600 međunarodnih jedinica za osobe mlađe od 70 godina, i 800 jedinica za one starije od 70. Sunčeva svjetlost je glavni izvor vitamina D, a za njegovu prikladnu razinu potrebno je 15 minuta direktne izloženosti suncu tri do četiri puta tjedno.
"Namirnice poput masne ribe i jaja dobri su izvori vitamina D, no mnoge žene mogu trebati dodatke, posebno ako je sunčeva svjetlost ograničena", zaključuje liječnica.