Ovo su najdraži redatelji Christophera Nolana

Foto: EPA

Nakon što je osvojio Oscara za biografski film Oppenheimer, veliki utjecaj Christophera Nolana na modernu kinematografiju konačno je prepoznat. Redatelj stvara filmove još od kasnih 1990-ih, a u godinama koje su uslijedile, snimio je mnoge hvaljene filmove koji su privukli široku publiku i kritičare. Nolan očito zna kako postići ravnotežu u blockbusterima, dajući svojim likovima i pričama dovoljno dubine, dok istovremeno osigurava uzbuđenje i kinematografski užitak.

Njegov prvi dugometražni film, Praćenje, imao je vrlo mali budžet, stoga je Nolan doživio pravi šok kada je počeo s produkcijom svog sljedećeg filma, Memento, koji je imao više financijske potpore i veću ekipu. Film je bio vrlo hvaljen, a nekoliko godina kasnije Nolan je postao redatelj jedne od najvećih trilogija 21. stoljeća, Batmana. Najuspješniji film trilogije, Vitez tame iz 2008., donio je Oscara preminulom Heathu Ledgeru za njegovu nevjerojatnu izvedbu Jokera.

Nolan je kasnije režirao popularne filmove, uključujući Početak, Dunkirk i Interstellar, čime se potvrdio kao jedan od najvažnijih britanskih redatelja. No, tko su Nolanovi omiljeni britanski redatelji? Tijekom godina spominjao je mnoge koji su ga inspirirali i oblikovali njegov pristup filmu.

Nolan je inspiriran i tradicionalnim i suvremenim redateljima

Nolan posebno cijeni Alfreda Hitchcocka, redatelja koji je, poput njega, često radio s američkim glumcima.

"Nikakvo proučavanje filmske napetosti i vizualnog pripovijedanja ne bi bilo potpuno bez Hitchcocka, a njegova tehnička virtuoznost u prikazu pada aviona na moru u Stranom dopisniku bila je inspiracija za mnogo toga što smo pokušali u Dunkirku", rekao je redatelj za BFI.

Još jedan Nolanov uzor je David Lean, najpoznatiji po režiji filma Lawrence od Arabije. Osim toga, Nolan je inspiriran i suvremenim redateljima, poput Stephena Frearsa, koji je poznat po filmovima poput Moja lijepa praonica i Dućan snova.

Također, veliki je obožavatelj Edgara Wrighta, autora britanskih komedijskih klasika poput Eksplozivnih murjaka i Noći glupih mrtvaca. Tijekom intervjua za podcast Directors Guild of America, Nolan je rekao da je Wrightov film Vozač "fantastično djelo".

Osim navedenih redatelja, Nolan cijeni i Hugha Hudsona te braću Tonyja i Ridleya Scotta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.