Prvi put u povijesti! Samo u jednoj zemlji su benzinci i dizelaši u manjini

FOTO: Volkswagen
 
ZAHVALJUJUĆI izdašnim poticajima vlasti udio elektrificiranih automobila na tržištu novih automobila je u prethodnoj godini prešao 50%, čime je ostvaren uspjeh koji će biti upisan u automobilsku povijest.
 
Ovo je prvi slučaj u povijesti da je prodano manje automobila s motorima pogonjenim isključivo fosilnim gorivima. Naime, udio elektrificiranih automobila, dakle električnih i hibrida, tijekom 2017. godine na norveškom tržištu novih automobila iznosio je čak 52%. Time je prodaja u odnosu na ionako odličnu 2016. godinu skočila 12%, a Norvešku pozicionirala kao predvodnika u nastojanjima da smanji emisiju štetnih plinova, javlja Reuters.
 
Izuzmu li se hibridi s malim elektromotorom koji se ne mogu puniti strujom iz vanjskog izvora udio elektrificiranih automobila je i dalje visokih 39%. Primjera radi, drugoplasirana Nizozemska ima udio takvih vozila od svega 6,4%.
 
 
Naime, norveška vlada prošle godine iznijela je plan da do 2025. godine na tržištu budu dostupna isključivo vozila s nultom emisijom. Recimo i kako je trenutni udio takvih vozila na norveškom tržištu 21%, pa se u narednih sedam godina očekuju daljnji potezi vlade. 
 
Kupci elektrificiranih vozila u Norveškoj uživaju brojne povlastice koje idu od manjih davanja, pa sve do besplatnog korištenja parkirnih mjesta, besplatnog punjenja i izuzimanja od plaćanja cestarine. 
 
Dodatno, najprodavaniji e-Golf prodaje se po cijeni od 262.000 kruna (27.100 eura), što je gotovo pa uvozna cijena automobila. Istovremeno, benzinski Golf ima osnovnu cijenu od 180.000 kruna (18.600 eura), a sa svim davanjima stoji oko 298.000 kruna (30.800 eura). 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.