Otkrivamo 3. nepostojeći deponij. Nakon 12 godina nemaju ni građevinsku, a plaće idu

Tvrtku RCGO Šagulje osnovala je Brodsko-posavska županija 2010. godine, a sedam godina kasnije direktor Josip Grgić (HDZ) potpisao je da se društvu pridruže Sisačko moslavačka županija na čelu s Ivom Žinićem (tada HDZ) i Požeško-slavonska županija koju je vodio Alojz Tomašević (tada HDZ). Foto: Ivica Galović/PIXSELL

SERIJAL članaka o nepostojećim deponijima koji više od desetljeća uredno posluju diljem Hrvatske, nakon Lećevice u Dalmatinskoj zagori i Babine gore kod Karlovca, nastavljamo u Novoj Gradiški. Ondje se, u stvarnosti, ne nalazi Regionalni centar za gospodarenje otpadom (RCGO) Šagulje.

Iako na papiru postoji kao firma čijim zaposlenicima svaki mjesec iz proračuna uredno sjeda plaća, iako oni koriste i urede, imaju skupštinu, istina - dva puta godišnje, ali i to je nešto, iako imaju i sastanke nadzornih odbora, to odlagalište zapravo uopće ne postoji. Država je za njegovu izgradnju odvojila zemljište, ali toliko je daleko od realizacije da nema ni lokacijsku ni građevinsku dozvolu.

Tvrtka je osnovana prije 12 godina, RCGO još nema lokacijsku ni građevinsku

Tvrtka RCGO Šagulje osnovana je 2010. godine kao projekt Brodsko-posavske županije. Sedam neuspješnih godina kasnije pridružile su joj se Požeško-slavonska i Sisačko-moslavačka županija, čiji udjeli čine 24.5 posto. Centar bi trebao pokrivati područje od Siska do Slavonskog Broda. 

Dodajmo da je Sisačko-moslavačka županija već navedena i kao jedan od osnivača nepostojećeg deponija Babina gora u Karlovačkoj županiji. Jer zašto financirati jedan imaginarni RCGO kad možeš financirati dva? Na čelu Sisačko-moslavačke županije dugo godina je HDZ. Sada njome upravlja mladi Ivan Celjak (HDZ), čiji je prethodnik puno poznatiji Ivan Žinić, koji je poslije 30 godina u HDZ-u napustio tu stranku nakon niza afera. 

>>Našli smo još jedno nikad izgrađeno smetlište. HDZ-ovci njime upravljaju 14 godina 

I čelnici ostalih županija su HDZ-ovci pa tako župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić dužnost obnaša od 2008. godine, a županica Požeško-slavonske županije je Antonia Jozić (HDZ).

HDZ-ov direktor deponija je i šef grupacije Centara za gospodarenje otpadom pri HGK

Direktor RCGO Šagulje već devet godina je Josip Grgić. No to mu nije jedina funkcija. Prema pisanju lokalnih portala, nosio je i titulu HDZ-ova vijećnika u Gradskom vijeću Slavonskog Broda. Izabran je i na mjesto voditelja Grupacije centara za gospodarenje otpadom Udruženja komunalnog gospodarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Plaća mu je 11.719 kuna neto. 

U 2021. godini rezultat poslovanja RCGO-a Šagulje bio je 518 kuna. Ako vam se čini da je to malo, znajte da je to puno bolje nego da ostvaruju milijunske gubitke kakve svake godine u poslovne knjige upisuje nikad izgrađeni bratski centar Lećevica u zaleđu Splita. 

Godišnja dobit tvrtke 518 kuna, mjesečna plaća direktora 11 tisuća kuna

>>17 godina HDZ-ovci upravljaju nepostojećim deponijem. Sad su dali 1.5 mil. kn za PR

A predsjednica Nadzornog odbora RCGO Šagulje je Olivera Maglić, HDZ-ovka, ujedno ravnateljica Županijske uprave za ceste Brodsko-posavske županije. Prema podacima iz Sudskog registra, članovi Nadzornog odbora su Ivan Perić i Danijel Papa, zatim Tomislav Ećimović, tajnik gradskog odbora HDZ-a Pleternica, i Gordan Pribanić iz Mladeži HDZ-a.

Ećimović i Pribanić su imenovani od lipnja 2022. godine, a prije njih su u odboru bili Dalibor Tomljanović i Željko Valešić. 

Tvrtka ima četvero stalno zaposlenih. Na naš upit odgovorila je službenica za informiranje Antonija Jakeljić. Zanimalo nas je zbog čega Šagulje svih ovih godina nisu izgrađene. 

Pitali smo RCGO zašto kasne, kažu da je ovo strateški projekt

"Izgradnja centara za gospodarenjem otpadom su strateški državni projekti čijom bi se izgradnjom trebali uspostaviti temelji budućeg gospodarenja otpadom u cijeloj RH. Nažalost, zbog svoje veličine, značaja i složenosti riječ je o dugotrajnim i financijski zahtjevnim projektima u kojima svaka faza izgradnje zahtijeva značajno vrijeme i napore. Od prve ideje obrade komunalnog otpada u centrima za gospodarenje otpadom pa do odluke o regionalnom modelu koji je utvrđen Planom gospodarenja otpadom RH za razdoblje 2017.-2022. prošlo je dosta vremena", odgovaraju iz RCGO-a. 

Dodaju da je trebalo uspostaviti zakonodavni okvir, odabrati najbolje lokacije objekata, izvršiti promjene prostorno-planske dokumentacije i pronaći pouzdan način financiranja, što su pronašli u fondovima Europske unije.

"Sama izrada projektno tehničke dokumentacije, nakon svega toga, zbog količine potrebnih dokumenata, dugotrajan je proces. Projekt izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom uz sve poteškoće koji svaki takav projekt ima, na dobrom je putu da krajem 2023. uđe u završnu fazu izgradnje i da se pokrene javna nabava za izvođenje radova i izbor izvođača", poručuju iz uprave Šagulja. 

RCGO Šagulje: Pokrenut ćemo postupak ishođenja građevinskih dozvola

Na pitanje jesu li dobili sve potrebne dozvole za gradnju centra, kažu kako su u postupku ishođenja lokacijskih dozvola predani idejni projekti za RCGO Šagulje i pretovarne stanice. 

"Nakon ishođenja lokacijskih dozvola za pretovarne stanice pokrenut će se postupak ishođenja građevinskih dozvola. Građevinske dozvole za izgradnju centra bit će dio obveze budućeg izvođača radova u sklopu projektiranja i izgradnje centra. U tijeku je izrada studijsko-projektne dokumentacije. Do sada su izrađene Studija izvedivosti s analizom troškova i koristi za centar i pretovarne stanice, Studija utjecaja na okoliš i elaborati zaštite okoliša za pretovarne stanice u obuhvatu Centra. Izrađeni su idejni projekti, a ostala projektno tehnička dokumentacija planira se dovršiti u 2023. godini", odgovaraju iz uprave tvrtke. 

Početak rada, kažu, ovisi o brzini izdavanja dokumentacije javno-pravnih tijela, duljini postupka javne nabave i samom budućem izvođaču radova. 

"Očekuje se da bi centar trebao krenuti s radom u 2026. godini", kazali su iz Šagulja. 

RCGO bi trebao koštati 585.297.347 kuna bez PDV-a

Zanimalo nas je, naravno, i koliko je novca do sada potrošeno na postojeći deponij. 

"Cijeli projekt procjenjuje se na 585.297.347,00 kuna bez PDV-a. Projekt bi pretežnim dijelom trebao biti financiran iz sredstava fondova EU. Projekt Centra za gospodarenje otpadom 'Šagulje' financiran je Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. Ugovor je vrijedan 15 milijuna kuna od kojih se 12.750.000,00 kuna financira sredstvima EU, a 750.000,00 kuna osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 20. srpnja 2018. godine", odgovorili su iz RCGO-a. 

Otad su provedeni postupci javne nabave za izbor izvođača projektno-tehničke dokumentacije, u kojima je potrošeno oko osam milijuna kuna. Poručuju da su 1. listopada 2019. potpisane tri grupe ugovora o javnoj nabavi.

Potpisan je dio ugovora

"U prvoj grupi ugovor je potpisan s tvrtkama Ekonerg, Ipz uniprojekt terra, Hidroing d.o.o. i Sl Consult d.o.o., u drugoj grupi s Institutom IGH tvrtkom Hidroplan i tvrtkom Elektroprojekt te u trećoj grupi s tvrtkom Sl Consult i tvrtkom Hidroing. Ugovor za prvu grupu i izradu studijsko-projektne dokumentacije za potrebe izgradnje Centra "Šagulje" vrijedan je 4.790.000 kn bez PDV-a. Ugovor za drugu grupu i izradu projektno tehničke dokumentacije potrebne za izgradnju pretovarnih stanica na području obuhvata projekta vrijedan je 1.842.000,06 kuna bez PDV-a, a ugovor za treću grupu i izradu dokumentacije o nabavi radova, usluga i opreme za centar i pretovarne stanice 1.080.000 kuna bez PDV-a", poručili su iz RCGO-a Šagulje. 

Ulaskom u Europsku uniju Hrvatska se obvezala poraditi na pitanju upravljanja smećem, a bitan dio toga čine i nikad izgrađeni regionalni centri za gospodarenje otpadom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.