Župan koji je požarom otjerao filmaše daje naš novac popu optuženom za pedofiliju

Foto: Tino Juric/PIXSELL

BLAŽENKO BOBAN, HDZ-ov župan splitsko-dalmatinski, priznao je da je inscenirao požar kako bi spriječio snimanje filma s "malom sotonom", ali to ga nije spriječilo da iz proračuna  Splitsko-dalmatinske županije donira zakladu svećenika optuženog za pedofiliju. 

> HDZ-ovac se hvalio da je inscenirao požar da potjera filmaše. Sad mijenja priču

Jedan od poslova u nadležnosti HDZ-ovca koji je nedavno izjavio da je sudjelovao u paljenju seta filma Omen 666, da bi se nakon toga počeo izmotavati, jest odlučivanje kome će davati novac poreznih obveznika. 

Boban pomaže don Ivanu, optuženom za pedofiliju, da sredi svoje umjetnine

Blagonaklon je bio prema don Ivanu Turiću iz Zagvozda. 

On je služio u SAD-u do 1977. godine, kad su mu ukinute svećeničke ovlasti. Teksaška nadbiskupija stavila ga je na popis svećenika koji su od sredine 20. stoljeća optuženi za spolno zlostavljanje maloljetnika. Stigao je nalog za uhićenje, a onda je don Ivan iznenada otišao u Argentinu, da bi se nakon Domovinskog rata vratio u rodni imotski kraj sa zbirkom umjetnina i kolekcijom lijepih automobila. 

Sve te blagodati trebalo je pobrojati i rasporediti pa je don Ivan od županije, kojoj je na čelu Blaženko Boban, 2019. godine dobio 7000 kuna u svrhu "katalogizacije umjetničkih djela zbirke don Ivana Turića". 

Boban lani dao Jakovu Sedlaru 15.000 kuna za umnožavanje DVD-ova

Svećeniku optuženom za pedofiliju HDZ-ov župan tako je dao više novca nego najvećem kinoklubu u županiji - 5000 kuna. 

HDZ-ov župan i filmski kritičar dao je lani tvrtki režisera Jakova Sedlara "financijsku pomoć za umnožavanje DVD-a filma 3069" u iznosu od 15.000 kuna. Riječ je o dokumentarcu koji govori o samoubojstvima hrvatskih branitelja. Da, dao je 15 tisuća kuna poreznih obveznika za umnožavanje DVD-ova u 2021. godini. 

Blaženko Boban, Foto: Milan Šabić/Pixsell

Zaklada svećenika optuženog za pedofiliju bavi se i "pomaganjem djeci"

No, da se vratimo na don Ivana Turića.

Županijski poticaj dobio je u kategoriji Muzejske djelatnosti. Pretražili smo Upisnik javnih i privatnih muzeja u Republici Hrvatskoj. Ondje ga nismo pronašli. Ali postoji u Registru zaklada. Bavi se "djelatnošću ostalih članskih organizacija".

"Unapređivanje likovne i kiparske umjetnosti, organiziranje izložbi i kulturnih događanja, obnavljanja i čuvanja prostornih cjelina zgrade don Ivana Turića na njihovim izvornim lokacijama u Imotskom, poticanja projekata koji doprinose očuvanju i zaštiti kulturne baštine Imotske krajine, pružanja raznih potpora nadarenim studentima i učenicima, potpomaganja na području umjetnosti i književnosti, organizacije skupova, otkupa umjetnina i novčanih potpora za školovanje učenika srednje škole, i to gimnazije, strukovnih škola i umjetničkih škola, kao i studenata iz obitelji s težim materijalnim, zdravstvenim i uopće socijalnim prilikama, kao i za pomaganje djeci te starijim osobama i svim drugim osobama kojima je potrebna pomoć", piše u opisu organizacije.

HDZ-ovac koji vodi Imotski dao mu 20.000 kuna, a i Obuljen-Koržinek obećava pomoći

Župan nije jedini sklon don Ivanu. U proračunu grada Imotskog, kojem je na čelu Ivan Budalić, također HDZ-ovac, za 2020. godinu piše da je dobio 20.000 kuna iz programa financiranja udruga u kulturi. 

Da se don Ivan našao na nezahvalnom popisu optuženih pedofila, hrvatska javnost doznala je u veljači 2019. godine, odnosno godinu dana nakon što je njegovu zbirku u pratnji gradonačelnika Budalića (HDZ) i tadašnjeg ministra zdravstva Milana Kujundžića (HDZ) obišla ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek (HDZ). 

Ministrica je iskazala oduševljenje viđenim i izrazila je želju da pomogne don Turiću u popisivanju njegove zbirke.

Upitali smo Ministarstvo kulture što je s tim kasnije bilo, budući da se saznalo to što se već, je li, saznalo. Htjeli smo znati jesu li odustali od suradnje. 

Iz Ministarstva su odgovorili da su 2019. godine don Ivanu ipak ponudili stručnu muzeološku pomoć oko popisa, obrade i eventualne valorizacije zbirke umjetnina koju Zaklada posjeduje, ali da od njega nisu dobili odgovor.

Navodno je dirao dječaka po genitalijama

Don Ivan nije davao puno izjava za medije o optužbi koja ga prati. Tek bi kratko kazao da on nije osuđen. A nije osuđen jer nije bio dostupan vlastima.

Zašto smo u to sigurni?

Istraživačka novinarka iz SAD-a Siobhan Flemning pokrenula je javni registar crkvenjaka optuženih za seksualno zlostavljanje maloljetnika, a u njemu detaljno analizira i život don Ivana te kazneno djelo koje mu se stavlja na teret. 

Screenshot stranice koja izvještava o svećenicima optuženima za pedofiliju

Sve što objavljuje potkrijepljeno je sudskom i policijskom dokumentacijom, pa tako saznajemo da je don Ivana, u pratnji oca, policiji prijavio dječak mlađi od 17 godina, kojeg je, kako piše, dirao po genitalijama, pokušavajući se seksualno uzbuditi. 

Godine 1977. izdan je nalog za uhićenje svećenika kojeg danas HDZ-ovci financiraju našim novcem. Tjedan dana prije opunomoćio je odvjetnicu. Policija ga nije mogla pronaći. Nije mu uručen uhidbeni nalog. Godine su prolazile pa je s vremenom optužba odbačena.

Nije plaćao porez na svoje brojne nekretnine pa ih je lokalna vlast prodala

Zanimljiva crtica iz biografije koju je sažela Flemning kaže da je don Turić u svega nekoliko godina službe u Texasu uspio doći do čak sedam nekretnina. 

Čak i nakon prijave za pedofiliju vlasti su ga tražile zbog neplaćenog poreza na imovinu. Radilo se o četiri nekretnine koje je Okrug Harris u državi Texas cijela četiri desetljeća kasnije prodao kako bi namirio dug za porez. 

To je, dakle, čovjek po ukusu Blaženka Bobana, župana koji se hvalio da je podmetnutim požarom otjerao filmaše iz Hrvatske.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.