Građanima Sarajeva preporučeno da zbog zraka manje borave na otvorenom i nose maske

Sarajevo je jučer imalo najzagađeniji zrak na svijetu, a jutros, prema podacima IQAir-a., glavni grad BiH ima vrlo nezdrav zrak. Prema mjerenjima, sinoć je zrak dostigao rekordno zagađenje s obzirom na to da je u pojedinim dijelovima grada indeks zagađenja iznosio 527.

Trenutni indeks zagađenja iznosi 248, što znači da se Sarajevo nalazi na drugom mjestu najzagađenijih gradova svijeta. Ispred Sarajeva je samo grad Daka u Bangladešu, čiji indeks zagađenosti iznosi 264, prenosi Avaz.

Nakon Sarajeva na listi slijedi Dehli (Indija), Lahore (Pakistan), Kabul (Afganistan), Akra (Gana), Karači (Pakistan), Biškek (Kirgistan) i Kuvajt City (Kuvajt).

Građanima se savjetuje da manje borave na otvorenom i da nose maske

Koncentracija PM 2.5 čestica u zraku iznosi 162 mikrograma po metru kubnom, što je 32 puta više od preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Građanima Sarajeva preporučuje se da što manje vremena provode na otvorenom te da se na ulici pokušaju zaštititi odgovarajućim respiratornim maskama, piše Klix.

AQI se mjeri na temelju koncentracije različitih zagađivača u zraku, uključujući čestice PM2.5 i PM10, dušikov dioksid, sumporov dioksid, ozon i druge štetne tvari. Problemi koje visoki nivoi tih zagađivača mogu uzrokovati su respiratorni, kardiovaskularne bolesti, ali mogu nastati i druge zdravstvene komplikacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.