Znate li što je Streisand efekt? To je ovo što se sad događa Gordani Buljan Flander

Foto: Index/Pixsell/Sanjin Strukic

OPĆINSKI građanski sud u Zagrebu prekjučer je odlukom da se novinarki Jeleni Jindri zabrani pisanje o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Gordani Buljan Flander postigao dijametralno suprotan efekt od onog koji je Buljan Flander, čiji zahtjev je odobrio sud, htjela postići. Naime, interes za lik i djelo Buljan Flander u javnosti nikad nije bio veći.

Taj efekt ima svoje ime - Streisand efekt. Nazvan je po slavnoj američkoj pjevačici Barbri Streisand.

Što je Streisand efekt?

Naime, Streisand je 2003. godine tužila fotografa Kennetha Adelmana i stranicu Pictopia.com zbog navodnog kršenja privatnosti. Tražila je uklanjanje zračne fotografije svoje vile iz javno dostupne baze 12.000 fotografija kalifornijske obale.

Adelmanova fotografija prikazuje je vilu Barbre Streisand u sklopu projekta dokumentiranja erozije tla, kojim se htjelo utjecati na zakonodavce. Prije nego što je Streisand podigla tužbu, fotografija je s Adelmanove stranice preuzeta samo šest puta, od čega su je dva puta preuzeli odvjetnici Barbre Streisand. 

Nakon što je Streisand podigla tužbu protiv fotografa te je informacija o njoj postala široko dostupna, u sljedećih mjesec dana Adelmanovu stranicu posjetilo je više od 420.000 ljudi. Objašnjenje je jednostavno - ljudi su htjeli vidjeti fotografiju koju je slavna pjevačica htjela sudskim putem ukloniti s interneta.

Streisand efekt na primjeru Gordane Buljan Flander

Sličnih primjera je mnogo, ali logika je ista - svaka tema koja se u vrijeme interneta pokuša zabraniti ili cenzurirati pobuđuje disproporcionalno velik interes javnosti u odnosu na period prije pokušaja cenzure.

Ista stvar sada se u Hrvatskoj događa Gordani Buljan Flander. 

Podsjetimo, Općinski građanski sud u Zagrebu odredio je u utorak privremenu mjeru zabrane objavljivanja tekstova novinarke Jelene Jindre o ravnateljici Poliklinike Gordane Buljan Flander. Sudac Andrija Krivak donio je odluku "radi osiguranja nenovčane tražbine Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i ravnateljice Poliklinike Gordane Buljan Flander".

Riječ je o neuobičajenoj odluci suda kojom se de facto mediju zabranjuje pisanje o određenoj osobi. Slične su zahtjeve kada je riječ o slobodi medija sudovi u pravilu odbijali, no ne i u ovom slučaju. Sud je, k tome, odluku donio bez očitovanja H-altera ili autorice tekstova, ocjenjujući da to nije potrebno za donošenje odluka. 

Nakon odluke suda o zabrani naglo porastao interes za seriju tekstova  

Kad je vijest o odluci suda objavljena jučer u nizu medija, u javnosti je naglo porastao interes za istraživački serijal Jelene Jindre o poliklinici kojom upravlja Buljan Flander.

Primjera radi, samo na Indexu je članak pod naslovom Ovo su tekstovi zbog kojih je Sud zabranio pisati o Buljan Flander zasad otvoren gotovo 70.000 puta, dok je samu vijest o odluci suda zasad otvorilo više od 45.000 ljudi. Komentar našeg Gordana Duhačeka o skandaloznoj odluci suca Andrije Krivaka pročitalo je gotovo 30.000 ljudi.

Streisand efekt još jednom je pokazao svoju snagu. U vrijeme interneta cenzura ne samo da nema smisla nego postiže kontraefekt za onog koji želi nešto cenzurirati. 

Pogledajte odluku suda:

Odluka suda by Index.hr on Scribd

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.