Izbori u Češkoj: Prebrojano 80% glasova, u drugi krug idu bivši general i premijer

Foto: EPA

BIVŠI premijer Andrej Babiš i bivši general Petr Pavel sučelit će se 27. i 28. siječnja u drugom krugu predsjedničkih izbora u Češkoj. Babiš je u prvom krugu predsjedničkih izbora osvojio 36.72 posto glasova, Pavel 33.73 posto, dok je ekonomistica Danuše Nerudova bila treća s 13.79 posto nakon prebrojanih 80 posto glasova, objavio je Češki statistički ured. 

Predsjednička funkcija nema izvršne ovlasti, ali češki predsjednici imaju značajnu ulogu u imenovanju premijera, ustavnih sudaca, čelnika središnje banke te imaju pravo jednom vratiti zakon parlamentu. Imaju ograničene ovlasti u vanjskoj politici i zapovjednici su vojske.

Analitičari: Koji god kandidat pobijedi, bit će više prozapadno orijentiran od Zemana

Prema procjenama analitičara uoči izbora, koji god kandidat pobijedi, bit će više prozapadno orijentiran od Zemana koji je promicao čvršće odnose s Kinom i, sve do invazije na Ukrajinu prošle godine, s Rusijom. 

U predizbornim anketama vodili su Pavel i Babiš, a u drugom krugu se između njih dvojice daje blaga prednost Pavelu. Pravo glasa ima 8.3 milijuna glasača, a drugi krug izbora očekuje se za dva tjedna. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.