KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Zašto kafići ne mogu raditi kavu za van? Božinović: Ne želimo ugroziti sezonu

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

ŠEF nacionalnog Stožera civilne zaštite Davor Božinović danas je na press konferenciji Stožera pokušao pojasniti svoju nedavnu izjavu o otvaranju kafića.

> Kavu smo kupili u pekari i kiosku, a kafiće se tjera u propast. Kakvog to ima smisla?

Podsjetimo, Božinović je prošlog četvrtka rekao da bi dozvoljavanje kafićima da prodaju kavu za van, što normalno rade i pekarnice i benzinske pumpe i kiosci, "praktički bilo otvaranje kafića".

"Otvaranje mogućnosti kafićima da izdaju kavu za van je praktički otvaranje kafića", rekao je Božinović.

Iako u udruzi Glas poduzetnika tvrde da je takva nelogična odluka zapravo diskriminacija kafića kojima nije dozvoljeno ono što je dozvoljeno drugima, u Stožeru ne odustaju od potpune zabrane rada kafićima.

"Kafići su mjesta gdje ljudi dolaze da bi se zadržali"

Božinovića su novinari danas na press konferenciji Stožera pitali o toj nelogičnosti.

"Kad vi postavite pitanje, očito vam odgovor ni ne treba. O svemu vodimo računa, s jedne strane to su naravno epidemiološke mjere, a s druge strane i to da je da su ugostiteljski objekti, ako hoćete - i kafići, mjesta gdje ljudi dolaze da bi se zadržali, a ne da bi samo nešto pokupili i otišli. Prema tome, mislim da nije teško pretpostaviti situaciju u kojoj, recimo, Stožer kaže da 25 ili 30 tisuća objekata te vrste može početi raditi. To je u ovom trenutku, kad smo donosili ovu odluku, još uvijek procijenjeno kao epidemiološki visokorizičan potez. Do njega će sigurno doći, ali pustite da sve ide nekim svojim tijekom", rekao je Božinović.

"Pokušavamo stvoriti preduvjete za uspješnu turističku sezonu"

"Naime, kad govorimo o cijelom tom okruženju u kojem se nalazimo, treba imati u vidu da uz sve mi naravno pokušavamo stvoriti preduvjete za jednu uspješnu, koliko je to moguće, turističku sezonu. Za uspješnu turističku sezonu od krucijalne važnosti će biti da se država može vani predstaviti kao sigurna destinacija za strane turiste. Znamo što se sve događalo prošle godine, znamo da će konkurencija ove godine biti još žešća. Znamo da je to razdoblje u kojem pogotovo sektor ugostiteljstva, u tom razdoblju sezone, ostvari skoro 80% svojih godišnjih prihoda. I zato sam siguran da nikome, pogotovo u tom sektoru, nije u interesu da napravimo nešto čime bismo umanjili svoje izglede da Hrvatska krene i u predsezonu i u sezonu kao država koja se može reklamirati kao epidemiološki sigurna za naše goste. Ali kao što sam i prije kazao, nije to jedini faktor o kojem razgovaramo. Siguran sam da će naše odluke i dalje biti racionalne, razmjerne i postupne", rekao je šef Stožera.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.