TROSTRUKO UBOJSTVO U SPLITU

Zašto je tako lako nabaviti kalašnjikov?

Screenshot: Index

FILIP Zavadlav, 25-godišnji mladić iz Splita, počinio je prošle subote zločin kakav Split ne pamti. U Varošu, nekoliko minuta šetnje od splitske Rive, automatskom puškom kalašnjikov ubio je trojicu mladića, ispucavši 36 metaka u njih. Neki od metaka završili su i u automobilu koji je tuda prolazio, a pukom srećom nisu pogodili nikoga.

Prema dosadašnjoj istrazi čije detalje je objavio splitski DORH, ubojstvo je izvedeno "u cilju bezobzirne osvete prema većem broju osoba iz narkomanskog miljea koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegovog brata i njega osobno". Činjenica da je jedan od ubijenih već uhićen zbog dilanja heroina i da je drugom u stanu također pronađena velika količina kokaina potakle su na društvenim mrežama masovno solidariziranje s trostrukim ubojicom. 

>>Sociolog objasnio što stoji iza erupcije oduševljenja trostrukim ubojstvom

I 2007. Splićanin kalašnjikovom ubio dvojicu koji su mu prijetili

Vidio je Split sličnih višestrukih ubojstava i ranije. Godine 2007. je, primjerice, tada 20-godišnji Mate Vukušić iz Splita u četvrti Sućidar ubio dvojicu i ranio još jednog muškarca. Sličnosti su znakovite: i njega su ubijeni navodno reketarili, napadali i prijetili mu. I on je svoj zločin, za koji je tvrdio da je na njega bio prisiljen, izvršio kalašnjikovom. 

No da u samom centru Splita, usred dana, netko ispali 36 metaka iz automatske puške i smakne trojicu ljudi je slučaj bez presedana. Ovaj jezivi zločin koji očito ima složenu i tragičnu genezu povlači brojna pitanja, ali jedno od manje spominjanih je kako netko nabavi kalašnjikov s kojim onda pobije troje ljudi?

Ovaj porazni fenomen već je u razgovoru za Index objasnio iskusni kriminalist Željko Cvrtila. 

“U Hrvatskoj je lakše kupiti kalašnjikov nego pištolj. I jeftinije. Cijena takvog oružja na ulici je između 300 i 500 eura, dok čisti pištolj koji još nije upotrebljavan u kaznenom djelu, stoji oko tisuću eura. U cijeloj regiji su zaostali deseci tisuća komada vojnog naoružanja i lako su dostupni”, rekao nam je Cvrtila. 

>>Iskusni kriminalist o ubojstvu u Splitu: "Evo zašto se to ne događa u Zagrebu"

Omiljeno oružje za gerilce, teroriste, ali i za kriminalce

Ruska jurišna puška AK-47, nazvana kalašnjikov po svom izumitelju Mihajlu Kalašnjikovu, vjerojatno je najpopularnija i najdostupnija puška na svijetu. Svjetska banka procjenjuje da je u globalnoj cirkulaciji barem 75 milijuna komada ovog "omiljenog oružja za gerilce, teroriste i pobunjenike", kako ga je opisao britanski Telegraph. U 68 godina otkad je izumljena, ova jednostavna i svestrana puška koja se može namjestiti na automatsku ili poluautomatsku paljbu ubila je milijune ljudi, vjerojatno više nego ijedna druga vrsta lakog vatrenog oružja.

No kalašnjikov se ne koristi samo u građanskim ratovima i terorističkim napadima, poput onog na koncertnu dvoranu Bataclan i druge objekte u Parizu u studenom 2015., u kojem je ubijeno 130 ljudi. On je sve više i protagonist obračuna kriminalnih bandi u borbi za tržište dilanja droge i drugih ilegalnih djelatnosti - i to ne samo primjerice u Južnoj Americi, nego diljem Europe. 

"Možete vrlo lako nabaviti kalašnjikov u ovom gradu. Ako imate prave kriminalne kontakte, možete kupiti  jednoga za samo 1000 eura", navodi stručnjak za oružje iz Flemish Peace Institutea, Nils Duquet za Independent

Balkan glavni "izvoznik" za Europu

Glavni "izvoznik" ovog ilegalnog, ali jeftinog i lako dostupnog vatrenog oružja je upravo Balkan, uključujući Hrvatsku. 

Izvještaj koji je financirala Europska komisija 2018. tako upozorava na pravu "utrku u naoružanju" između kriminalnih grupa do koje je došlo zbog sve veće dostupnosti vatrenog oružja. To je prije svega posljedica crnog tržišta na internetu, krijumčarenja vojnih jurišnih pušaka u zemlje EU, konverzije pušaka i pištolja koji ispaljuju slijepe metke i reaktivacije vatrenog oružja koje je prethodno onesposobljeno prije nego što je prodano kolekcionarima. 

To oružje onda često završava u rukama islamističkih ekstremista, upozorava se u izvještaju, kao što su pokazali teroristički napadi posljednjih godina u Francuskoj, Belgiji, Danskoj, Švedskoj i drugdje. I teroristi koji su napali Bataclan u Parizu nabavili su svoje kalašnjikove iz bivših vojnih zaliha n Balkanu koje su prokrijumčarene kriminalnim bandama u Belgiji. Upravo su zemlje bivše Jugoslavije koje su prošle kroz krvave ratove glavni izvor oružja uz spomenute konvertirane i reaktivirane puške.

Neki od napadača u Parizu bili su članovi takvih bandi koje dilaju drogu i krijumčare oružje. Preklapanje uličnog kriminala i islamističkog terorizma dobilo je i poseban naziv u sigurnosnim službama - "gangsterski džihad", piše u članku iz 2018. Guardian

U Srbiji 2,7 milijuna komada oružja, u Hrvatskoj 0,9 milijuna

I Economist u članku iz 2016. znakovitog naslova "Ne pitajte kome AK-47 teku" piše kako su u stanu osumnjičenog terorista kraj Pariza pronađeni eksplozivi, kalašnjikovi i automatski pištolj iz Hrvatske, dok je kalašnjikove terorista iz Pariza proizvela srpska tvrtka Zastava. Braća Kouachi koja  su izvela pokolj u redakciji Charlie Hebdoa u Parizu 2015., nabavili su streljivo za svoje kalašnjikove iz Bosne i Hercegovine.

Osim ratova u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu devedesetih, i kriza u Albaniji koja je jedva izbjegla kolaps 1997. zaslužna je za goleme zalihe lakog vatrenog oružja u regiji, piše Economist. Prema istraživanju iz 2012., procjenjuje se da na Balkanu ima preko 6 milijuna komada vatrenog oružja, od čega je većina neregistrirano, dakle ilegalno.

Srbija s 1,5 milijuna komada neregistriranog i 1,19 milijuna komada registriranog oružja ima najvišu koncentraciju privatnih pušaka i pištolja po glavi u cijeloj Europi. Hrvatska pak, prema ovoj procjeni, ima 0,6 milijuna komada neregistriranog i 0,38 milijuna komada vatrenog oružja. 

"Jedinstveno tržište nije izgrađeno za slobodnu cirkulaciju kalašnjikova"

Poznato je da Europska unija ima mnogo strože zakone o vatrenom oružju nego SAD. Ali Balkan, kao svojevrsno srce tame Europe, blagoslov je za bande, često imigrantskog porijekla, koje operiraju po zapadnoj Europi.  Od 26 pušaka zaplijenjenih bandama u Marseilleu u jednom slučaju, 9 ih je došlo s Balkana. Francuska policija izvijestila je da albanski krijumčari unose 20 pušaka odjednom u kombijima s lažnim podovima. Slovačka policija 2014. je zaustavila kamion pun pušaka i ručnih bombi iz Bosne za Švedsku koju sve više tresu nasilni obračuni bandi. Samo prošle godine imala je 187 eksplozija bombi i 268 pucnjava, često upravo s kalašnjikovima. 

O razmjerima kriminala u toj zemlji dovoljno govori članak britanskog Timesa iz 2018. s naslovom: "Tinejdžeri tumaraju ulicama s puškama dok kriminal preplavljuje Švedsku".

I Europska komisija je 2016. neuspješno pokušala zabraniti privatnim osobama posjedovanje automatskih pušaka poput kalašnjikova. "Jedinstveno (europsko) tržište nije izgrađeno za slobodnu cirkulaciju kalašnjikova", zdvojno je apelirala glasnogovornica šefa Komisije Margaritis Schinas.

Stoga nije nimalo neobično to što je jedan mladić iz Splita, u želji da se obračuna sa svojim progoniteljima, uspio nabaviti AK-47. Dok god ova i slične puške primjerenije za rat budu lako dostupne na crnom tržištu, kriminalci, teroristi, psihički bolesni pojedinci i oni koji su dovedeni do ruba moći će, kako se to često kaže, "uzeti pravdu u svoje ruke".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.