Zašto američki vojni avioni slijeću kod Trumpova resorta?

Foto: EPA/Facebok/Trump Turnberry

ODBOR za nadzor američkog Kongresa već nekoliko mjeseci istražuje mogući sukob interesa u kojem se predsjednik Donald Trump nalazi.

Primijećeno je da američka vojska ima znatno povećane troškove na malom aerodromu u Škotskoj, na koji vojni avioni sve više slijeću da bi napunili gorivo. A vojska ima povećane troškove i u obližnjem odmaralištu i golf-igralištu Trump Turnberry.

Vlasnik tog odmarališta je, samo ime govori, upravo američki predsjednik koji se nije odrekao vlasništva nad svojim tvrtkama, unatoč nepisanom pravilu da američki predsjednici to naprave po stupanju na dužnost. 

Američko ministarstvo obrane potrošilo je više od 17 milijuna dolara na punjenje goriva na škotskom aerodromu Prestwick kod Glasgowa otkad je Trump izabran za predsjednika prije nešto manje od tri godine, prema podacima o saveznim rashodima, izvještava New York Times

Američka vojska počela slijetati kod Trumpovog resorta iste godine kad se on kandidirao

A Trump je još 2014., prije nego što se uopće kandidirao za predsjednika i nedugo nakon što je kupio ovo odmaralište i golf-igralište u Škotskoj, sklopio partnerstvo s aerodromom kako bi aerodrom i luksuzni resort povećali promet jedno drugome, iako postoje i bliži hoteli s nižim oglašavanim cijenama noćenja od 30 km udaljenog Turnberryja

Taj je dogovor bitan za obje strane jer ni aerodromu ni Trumpovom resortu poslovanje ne ide najbolje. A u cijeli dogovor bila je uključena Organizacija Trump i sam Trump osobno, piše NY Times.

Veći iduće godine, kad je Trump ušao u kampanju, Pentagon je počeo sve više koristiti isti taj aerodrom za punjenje vojnih aviona gorivom. Također je prepustio osoblju aerodroma da sređuju noćenje za članove posade.

Američki strateški transporter C-17 zračne nacionalne garde Aljaske je u ožujku ove godine sletio na Prestwick na putu za Kuvajt, a njegova posada je prenoćila u Trump Turnberryju, kako je prvi izvijestio američki portal Politico. U rujnu 2018. jedinica zračne nacionalne garde Mainea također je sletjela baš na Prestwick, a posada je prenoćila baš u njegovom hotelu. 

Kongresni odbor istražuje, Pentagon pokrenuo reviziju

Iako su američke zračne snage u izjavi u nedjelju inzistirale da je korištenje aerodroma Prestwick i Trumpovog hotela regularna, pravdajući ga boljim vremenskim uvjetima i manjom prometnom gužvom, ipak su naredile reviziju načina na koji dogovara noćenje za duge letove za svoje pilote i članove posada diljem svijeta. 

General brigadir Ed Thomas komentirao je za Politico kako se "zračna posada koja je prolazila kroz Škotsku pridržavala svih uputa i procedure", ali je i dodao da "skuplji smještaj, čak i ako je unutar vladinih smjernica o troškovima, može biti dozvoljen, ali ne i preporučljiv".

Zamjenik zapovjednika zapovjedništva za zračnu mobilnost također je izjavio da će revizija biti obavljena kako bi se utvrdilo slijedi li osoblje pravila, ali i je li odsjedanje u nekretninama u vlasništvu predsjednika prikladno.

Politico je utvrdio i da se broj slijetanja na Prestwicku i noćenja u blizini znatno povećao od 2015., kad ih je američko zrakoplovstvo počelo koristiti. Te je godine bilo 95 slijetanja i 40 noćenja, a od početka ove godine čak 259 slijetanja i 220 noćenja posada.

Od 2015. američki vojnici 659 puta noćili u Trump Turnberryju u Škotskoj

Ukupno je od 2015. bilo 936 slijetanja, od čega 659 s noćenjem. Zapovjedništvo za zračnu mobilnost nije znalo reći koliko je od tih noćenja bilo u Trump Turnberryju.

A ovo nije prvi put da se Trumpa optužuje za nepoštenu zaradu zahvaljujući utjecaju koji ima kao predsjednik. Zakonodavci su već izražavali zabrinutost zbog brojnih odsjedanja stranih dužnosnika u Trumpovim hotelima i događaja koje Trumpovi saveznici i lobističke grupe organiziraju u objektima u Trumpovom vlasništvu. 

Trump je i sam odsjedao u Turnberryju, što znači da su američki porezni obveznici plaćali predsjednički smještaj objektu koji je u vlasništvu istog tog predsjednika. Tamo je održao i konferenciju za novinare, u pratnji svirača gajdi u tradicionalnim škotskim kiltovima. 

Iako se čini da je Trump potpuno otporan na afere, pa i one ozbiljnije od ove, slučaj bi ovog puta mogao biti ozbiljniji. Naime, ovakav sukob interesa zabranjen je stavkom američkog ustava o primanjima, tzv. "emoluments clause", koja ne dozvoljava javnim dužnosnicima da koriste svoju javnu funkciju za privatnu dobit. A neki etički eksperti smatraju da bi zbog toga Trumpova koruptivna praksa mogla biti temelj za opoziv, proceduru u američkom Kongresu kojom se smjenjuje predsjednik.

"Narod neće oprostiti političaru koji puni vlastite džepove zahvaljujući funkciji na koju je izabran"

"Ovo je još jedno kršenje stavke o primanjima jer Donald Trump preko svog resorta uzima javna sredstva za svoj profit. Ovo je još jedna osnova za njegov opoziv", komentirao je profesor prava i bivši etički odvjetnik za Bijelu kuću pod Georgeom W. Bushem, Richard Painter, na Twitteru.

A američku javnost je posebno zapanjio Trumpov prijedlog da se idući G7 summit, koji će biti održan u SAD-u, organizira baš u njegovom resortu Doral na Floridi. 

"Narod će oprostiti mnoge stvari političaru koji im se dopada i s kojim se slažu. Ali prema mom iskustvu, neće oprostiti političaru koji puni vlastite džepove zahvaljujući funkciji na koju je izabran", tvitao je znakovito bivši američki tužitelj Preet Bharara. 

Trump je pak, također na Twitteru, demantirao da je imao išta sa spornim slijetanjima i spornim noćenjem potpredsjednika Mikea Pencea u još jednom Trumpovom resortu u Doonbegu u Irskoj, prilikom službenog posjeta toj zemlji. Trump je ovu odluku pravdao tvrdnjom da Pence ima obitelj u tom mjestu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.