Vraća se vjera u EU nakon haške presude: Na referendumu bi "za" zaokružilo 56 posto ljudi

NAKON travanjskog porasta euroskepticizma zbog presude Gotovini i Markaču,  zadnje istraživanje Crobarometra pokazuje da bi za Uniju u ovom trenutku glasalo 56 posto građana. 

Prema istraživanju koje je večeras objavila Nova TV, 39 posto Hrvata na referendumu bi zaokružilo "protiv", dok je neodlučnih smao pet posto.

Ako se gleda podrška EU po stranačkim simpatijama, prednjače HDZ-ovci sa 69 posto, dok bi među SDP-ovcima ulazak u EU poduprlo 56 posto ispitanika. Najveći euroskeptici nalaze se među HSS-ovim biračima (41 posto).

Rezultati ankete sigurno neće razveseliti Jadranku Kosor, čijim potezima je nezadovoljno čak 76 posto ispitanika, no može je utješiti da među HDZ-ovcima još uvijek ima 56 posto onih koji je podržavaju.

U svibnju je zato porasla podrška Kukuriku koaliciji za koju bi, da su danas izbori, glasalo 38 posto ispitanika. Sami SDP je na 30 posto, a HDZ na 20 posto.

Ivo Josipović i dalje drži prvo mjesto na listi najpopularnijih političara sa 79 posto podrške. Šef oporbe Milanović ima 41 posto, a premijerka Kosor tek 28 posto podupiratelja među ispitanicima u velikoj anketi Crobarometra i agencije Ipsos Plus.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.