Vlasnik elektrane u Fukushimi u prošlom kvartalu izgubio 7,4 milijardi dolara

TOKYO Electric Power (Tepco), vlasnik uništene nuklearke u Fukushimi, priopćio je porazne rezultate svog poslovanja u prošlom tromjesečju, kada je poslovao s gubitkom od 571,8 milijardi jena, ili 7,4 milijarde dolara. Poduzeće pritom nije ponudilo prognozu za cijelu poslovnu godinu zbog prevelike neizvjesnosti koja vlada na tržištu i zbog krize koja se još osjeća u Japanu, piše BBC.

Međutim, u taj gubitak je uključena i cifra od 400 milijardi jena koja je rezervirana za isplatu odšteta žrtvama katastrofe. U japanskom energetskom gigantu strahuju da bi se ukupna odšteta mogla popeti na čak 130 milijardi dolara. Srećom po njih, prošlog tjedna je parlament odobrio mjeru da im pomogne u isplati odštete žrtvama. Plan predviđa državnu pomoć i financijske doprinose drugih proizvođača električne energije. Tepco će već u rujnu početi primati zahtjeve za odštetom, a trebao bi je početi isplaćivati u listopadu.

Naime, katastrofa je teško pogodila lokalnu privredu, a onečišćena je većina poljoprivrednih proizvoda. Zabranjen je i izvoz stoke nakon što je utvrđeno da su životinje jele onečišćenu rižinu slamu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.