Vlasnik objasnio zbog čega je Algoritam pred propašću

Screenshot: HRT

NEVEN Antičević, vlasnik Algoritma i Mišo Nejašmić, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK govorili su o budućnosti Algoritma za HRT.

Antičević je rekao kako dug u ovom trenutku iznosi 30-ak milijuna kuna, ako se maknu porezi na društva koja su osnivači cijeloga lanca. "To je, praktički, 30 posto godišnjeg prometa i to nije pretjerano velika zaduženost u odnosu na neka druga poduzeća. Do tog duga se došlo kroz odgode plaćanja, mi radimo sa svim dobavljačima, a odgode plaćanja znaju biti oko tri do četiri mjeseca, s nekima i pet, kako se već dogovorimo", rekao je Antičević i dodao kako su ti rokovi veći od uobičajenih.

Plaćanje dobavljačima su previše rastegnuli

"U današnjim uvjetima u kakvima knjižarstvo stoji, to je, s ozbirom na sveukupni pad prometa i to kumulativni kroz godine i smanjeni promet s knjigom, nekakva nužna posljedica koja je došla iz toga da imate, s jedne strane, fiksne troškove, a to su plaće i najam te imate plaćanje dobavljačima koje onda kad podmirite plaće i najam malo rastegnete. Mi jesmo to malo previše rastegnuli, slažem se", zaključio je Antičević.

"Rješenje cijelog problema je bilo nekakvo kreditno premošćenje, mi smo se cijelo vrijeme trudili da to ishodimo, ali nije prošlo. U ovom trenutku tržište i cijela ekonomska situacija su takvi da banke smatraju gotovo svaki projekt rizičnim, što je njihovo pravo i sredstva koja se odobravaju privredi, ne samo nama, nego i drugim privrednim subjektima, idu na kapaljku. U principu, novce dobivaju oni kojima oni nisu potrebni. Oni nisu rizični i mislim da je tu jedan od korijena problema i to ne samo naše firme, taj je problem u našem društvu postao uobičajen", rekao je Antičević.

Neće sve knjižare nastaviti s radom

Antičević kaže kako postoji dobra volja da se zadužnice koje su došle na naplatu i blokirale Algoritam maknu: "Što se tiče samih nakladnika, kolege su izrazile vrlo dobru volju da maknu zadužnice, a što se tiče tvrtki koje su izvan našeg kruga Zajednice nakladnika, to bi već išlo malo teže i tu bi trebalo cijeli taj iznos ili barem veći dio tog iznosa platiti u gotovini odmah. Za to bi bila potrebna interventna sredstva i to bi se dalo riješiti, no za to treba postojati dobra volja negdje izvan našeg sustava jer ih on u ovom trenutku, iako ima nekih unutrašnjih rezervi, ne može pokriti dovoljno brzo."

Ipak, neće sve knjižare nastaviti s radom, kaže Antičević i dodaje: "U cijelom lancu imamo 33, sad 32 knjižare, postojale su one koje nisu bile profitabilne i mi smo ih pokušavali zadržali cijelo vrijeme. Naša pretpostavka je bila da smo mi, ekonomski gledano, dosegnuli dno krize i da bi stvari trebale krenuti na bolje, obavili smo sve radnje koje smo morali u prošlosti u smislu racionalizacija i troškova najma i broja ljudi koje smo sveli na minimum i doveli smo knjižare do razine koja je bila razina. Imate jednu knjižaru koja je u gubitku, a bila bi na dobitku da radi 500 kuna više prometa na dan, treba li je zatvoriti jer je neprofitabilna, pogotovo u manjim gradovima?"


"Naša politika je bila da radije snosimo gubitke i da radije radimo s tim prodajnim mjestima bez obzira na to, jer smo se nadali da možemo izdržati još malo vremena dok ekonomija ne uhvati maha, s tim da smo bili svjesni da je knjiga na kraju lanca. Da se situacija nije ovako otela kontroli, vjerojatno bi izdržali do onda i stvari bi se svele u normalu, dugovi bi se počeli vraćati i do kraja sljedeće godine vratili sustav u apsolutnu normalu, što se tiče profitabilnosti i roka plaćanja", rekao je vlasnik Algoritma Neven Antičević.

Smatra da neće sve knjižare otvoriti svoja vrata u ponedjeljak: "Oni koji bi htjeli od naših kolega preuzeti neke knjižare, sigurno se neće odlučiti uzeti knjižare koje rade gubitak. Prema tome, ne očekujemo da će sve knjižare biti spašene. Ne radi se o puno radnih mjesta, uglavnom su to knjižare u malim mjestima s malo zaposlenih. Prema zaposlenicima i državi nema dugova, dapače, imamo preplatu poreza. Jedino što nam je nedostajalo je bila urednost plaćanja prema dobavljačima, da se ne dogodi ovakav slučaj da nam netko stavi zadužnicu. Ovoga puta je to stavio veliki dobavljač. Ja pretpostavljam da bi, da se radilo o manjem dobavljaču, problem riješili kroz dan-dva".


Iznos od 10 milijuna kuna će nakladnici morati 'progutati'

Na pitanje može li nakladništvo izdržati bez naplate ovih potraživanja, Mišo Nejašmić, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK odgovorio je kako će se to tek vidjeti. "Taj iznos koji je oko 10 milijuna kuna prema ostalim nakladnicima iz ovog sustava, morat će se 'progutati'. Bit će dosta teško, ali mi pokušavamo intenzivnim razgovorima u Ministarstvu kulture pronaći načine i modele kako bi se amortizirao ovaj udar koji će se svakako preliti i koji se preljeva duže vrijeme na sam nakladnički sektor", rekao je.

Više od 50 posto mreže knjižara otpadaju na Algoritam i na Tisak Mediu koja je u vlasništvu Agrokora i to je veliki problem, smatra Nejašmić i dodaje: "To je ozbiljan udar na knjižarsku infrastrukturu kroz koju funkcionira kompletna prodaja knjiga i zapravo jedan od najvažnijih segmenata nakladničke prodaje bit će doveden u ozbiljnu krizu. Mi pokušavamo iskontrolirati krizu i spasiti najveći broj knjižara. Tu Algoritam MK aktivno sudjeluje u tom projektu, gdje pokušavamo do ponedjeljka naći zainteresirane tvrtke iz našeg sektora koje su spremne ući u neke od tih knjižara i nastaviti poslovanje i, naravno, zadržati ljude koji rade".

"Sa strane zajednice pokušavamo kontrolirati krizu namećući ritam rješenja koje bi se trebalo dogoditi u sljedećih par tjedana da kompletan dio knjižara koji se uspije spasiti, a mi bi bili sretni s 50-70 posto, uspije preživjeti i nastavi funkcionirati kroz druge pravne subjekte, a da ovo ostane samo jedna loša epizoda što se tiče plasmana knjiga", rekao je Nejašmić.

U ponedjeljak će Algoritmu poslati zabranu daljnje prodaje knjiga

"Kako stvari stoje, mi ćemo u ponedjeljak poslati Algoritmu MK zabranu prodaje knjiga i zahtjev za povlačenjem tih knjiga iz knjižara, a istu takvu preporuku ćemo poslati svim nakladnicima i to će, na žalost, biti dodatni moment koji će obilježiti sudbinu ukoliko do nedjelje navečer maratonski pregovori ne uspiju i ne dobijemo jamstva za neke knjižare od zainteresiranih stranaka. Tada ćemo zatražiti od nakladnika da se knjige ne diraju, već samo prezaduže. Ali i dalje, bez obzira na naše preporuke, svaki od nakladnika će donijeti svoju odluku", zaključio je Nejašmić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.