VIDEO Rusi uskoro testiraju Sotonu 2, oružje koje može s lica zemlje zbrisati pola Europe

Screenshot: Youtube

RUSKA raketa "Sotona 2" najveće je i najmoćnije nuklearno oružje ikad izgrađeno. Testiranje tog oružja bilo je najavljeno za kraj 2016. godine, no prolongirano je za najmanje godinu dana zbog problema koji su se pojavili u istraživačkom timu, javlja Daily Star.

Rusi su pod nazivom RS-28 Sarmat izgradili balistički projektil sposoban za nošenje nuklearnih bojevih glava do 20 megatona što ga čini tisuću puta snažnijim od bombi bačenih na Nagasaki. RS-28 Sarmat ili "Sotona 2" može ponijeti do 10 težih, odnosno 15 lakših nuklearnih glava.



New York nestaje u trenu

Uz iskorištenu maksimalnu nosivost, bačen na grad New York, "Sotona 2" bi mogao u trenutku usmrtiti četiri i pol milijuna ljudi, ozlijediti dodatnih 3,6 milijuna, a radioaktivnost koja bi potrajala najmanje jedno stoljeće, raširila bi se na područje u krugu od 1000 kilometara.

Uz to, novinska agencija ruskog Ministarstva obrane, Zvezda, objavila je da je "Sotona 2" osmišljen tako da može probiti američki sustav proturaketne obrane. Prema njihovom izvješću, samo jedan projektil može izbjeći proturaketnu obranu Washingtona i uništiti cijelu državu Texas (otprilike veličina Francuske op.a.). Američki mediji "Sotonu 2" su nazvali "Ubojicom Texasa".

Sprema li se Treći svjetski rat?

Strah od nuklearnog rata pojavio se u trenutku kad je Kim Jong-un otkrio da je Sjeverna Koreja spremna lansirati svoju najsnažniju nuklearnu raketu ikad. Donald Trump je nakon toga tenzije pojačao objavom kako će postaviti raketni sustav na granici s jednom od država čije ime nije htio otkriti. Nedavno je izjavio i da je SAD spremna za iznenadni nuklearni napad na Kinu i Rusiju.

Osim Rusije, SAD-a i Sjeverne Koreje, nuklearno oružje u svijetu posjeduju još Kina, Pakistan, Indija, Izrael, Engleska i Francuska.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.