VIDEO Izraelski F-16 kojim je letio hrvatski pukovnik sedam je godina bio na popravcima nakon što se srušio

Foto: MORH

PILOT Hrvatskog ratnog zrakoplovstva pukovnik Željko Ninić jučer je ostvario prvi let u dvosjedu izraelskog višenamjenskog borbenog aviona F-16 Barak.
 
>> VIDEO Hrvatski pilot se provozao u izraelskom avionu, pogledajte kako je to izgledalo
 
No, ono što je manje poznato, a objavio je to portal Obris, je da je avion F-16D Brakeet s oznakom 041, onaj s kojim je bio odrađen pokazni let s Ninićem, u svibnju 2005. godine imao tešku nesreću zbog navodnog otkazivanja stražnjeg desnog kotača. Idućih je sedam godina bio na popravcima, a tek je u lipnju 2012. godine predstavljen javnosti u izraelskoj zrakoplovnoj bazi Tel-Nof.
 
 
Iako je avion oznake 041 do danas potrošio manje letnih sati od drugih dvosjeda istog tipa, možda bi ipak bilo bolje da ostane u izraelskim zračnim snagama (IAF) i služi kao konkretni dokaz tamošnjeg popravka vojne tehnike i nakon najtežih nezgoda, dodaje Obris.
 
Na internetskim stranicama zaljubljenika u F-16 avione piše da je F-16 s brojem 041 poletio 3. svibnja 2005. prijepodne na rutinski trenažni let tijekom kojeg je dvočlana posada zabilježila čitav niz kvarova.
 
Sve piše na stranicama izraelskog ratnog zrakoplovstva
 
Posada je neuspješno pokušala riješiti problem te su se pilot i navigator katapultirali iz kabine aviona nakon što je on već dotaknuo pistu zračne baze Ramat David na sjeveru Izraela, iz koje je u ponedjeljak na pokazni let poletio i Ninić.
 
Na službenim stranicama izraelskog ratnog zrakoplovstva objavljeno je da je prednji dio aviona bio u potpunosti uništen, rep letjelice napuknut, krila savijena, a motor prepun blata.
 
 
Avion službenog naziva F-16 C/D Block 30 (Barak) dugačak je 15.037 metara, a površina krila iznosi mu 27,87 m2.
 
Maksimalna brzina koju dostiže je 2.02 Macha na 40.000 stopa, maksimalni dolet 3944 kilometra, a maksimalna visina 50.000 stopa.
 
Proizveden je u više od 4400 komada i koristi se u 26 zemalja svijeta, od kojih je devet zemalja u Europi: Belgija, Danska, Grčka, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska i Turska.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.