VIDEO Češki tajkun u Njemačkoj vozio 417 km/h, sve snimio. Pokrenuta istraga

Screenshot: YouTube

NJEMAČKI državni tužitelj preuzeo je istragu o češkom tajkunu koji je vozio svoj Bugatti Chiron autocestom između Berlina i Hannovera brzinom od 417 kilometara na sat i sve snimio.

Video objavljen na internetu prošlog mjeseca prikazuje Radima Passera kako vozi svoj automobil brzinom od čak 417 kilometara na sat na dijelu njemačke autoceste A2 između Berlina i Hannovera.

 

Snimka nastala u srpnju?

Smatra se da je video, uz druge, snimljen u srpnju 2021.

Tužiteljstvo će provesti istragu čim svi dokumenti budu zaprimljeni, rekao je glasnogovornik ureda javnog tužitelja u Stendalu, koji se nalazi u sjeveroistočnoj Njemačkoj.

To bi se moglo dogoditi u sljedećih tjedan dana. Istragu je do sada vodila lokalna policija.

Prijeti mu do dvije godine zatvora

Ako ga proglase krivim, Passeru prijeti kazna do dvije godine zatvora ili novčana kazna.

Češko izdanje poslovnog magazina Forbes procjenjuje Passerovo bogatstvo na oko 305 milijuna dolara.

Bio je ovo drugi pokušaj češkog tajkuna u obaranju brzinskog rekorda na javnoj prometnici. Naime, Passer je prije nekoliko godina u Veyronu krenuo u obaranje ovog rekorda.

>> Ovo je čovjek koji je autocestom vozio preko 400 km/h

Iako tvrdi da nije prekršio niti jedan zakon, prije svega jer se radi o dionici bez limita brzine, brojne su kritike upućene na račun opasnosti u koju ovakvom vožnjom dovodi sebe i sve ostale sudionike u prometu. A njih je usprkos činjenici da je na vožnju krenuo u zoru, kad je promet najrjeđi, definitivno bilo. 

"Nema ograničenja, ali se ne može voziti bilo kojom brzinom"

Nakon vožnje su se oglasili priopćenjem iz njemačkog ministarstva prometa, a koje je prenio Associated Press. "Protivimo se svakom ponašanju u prometu koje dovodi ili može dovesti ostale sudionike u opasnost. Svi sudionici u prometu se moraju pridržavati prometnih propisa", stoji u priopćenju koje naglašava da činjenica što nema ograničenja brzine ne znači da se može voziti bilo kojom brzinom. 

U opisu videa koji je Passer objavio navodi se kako mu je sigurnost bila u fokusu. Upravo zato su on i njegov tim izabrali ravnu dionicu s tri trake u duljini od 10 km na kojoj je preglednost odlična. Također, prije vožnje Bugatti je bio na preventivnom servisu. 

Rasprava o uvođenju ograničenja brzine

Njemačko ministarstvo ipak naglašava kako zakon zabranjuje bilo kakvu opasnu vožnju, čak i na Autobahnu: "Svaki sudionik u prometu se mora ponašati tako da nikoga ne dovodi u opasnost, ne ometa ga i ne dovodi u veću neugodnost nego što to trenutni uvjeti dopuštaju."  Također, zakon kaže da vozač "vozi brzinom do koje je vozilo u potpunosti pod kontrolom".

Podsjetimo, u Njemačkoj je trenutno aktivna rasprava oko uvođenja brzinskog ograničenja na preostale dijelove autoceste, kako zbog sigurnosti tako i kad je u pitanju zagađenje. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.