Veliki koraljni greben pretrpio znatnu štetu od nasukavanja kineskog broda



KINESKI teretni brod koji je prevozio ugljen nasukao se prošli tjedan na Veliki koraljni greben u Australiji, najveći koraljni greben na svijetu, i na njemu napravio pukotinu dugu tri kilometra, a moguće je i da je greben zaprljao bojom koja će onemogućiti oporavak organizama, rekao je danas glavni znanstvenik zadužen za praćenje grebena.

Iako na grebenu nije pronađeno otrovno zagađenje, institucija zadužena za njegovo očuvanje pretpostavlja da bi moglo potrajati 20 godina dok se taj delikatni oblik života ne oporavi, rekao je glavni znanstvenik David Wachenfeld, koji je napomenuo kako se radi o najvećoj šteti koju je vidio u bilo kojem prijašnjem nasukavanju. Brod je ostavio krater dug tri kilometra i širok 250 metara.

Brod dug 230 metara 3. je travnja skrenuo u zaštićene vode i udario u greben. Koralji su mu uništili dio trupa, zbog čega je ispustio oko tri tone goriva. Gorivo je kasnije tretirano kemikalijama pa se vjeruje da je šteta od njega jako mala ili čak nepostojeća. Ipak, šteta od samog udarca ogromna je.

Ogromna šteta nastala je prvenstveno zato što brod nije ostao na jednom mjestu, nego su ga plima i oseka te morske struje gurale uzduž grebena, pri čemu je uništio i ostavio velike količine potencijalno otrovne boje na koraljima i biljkama. Problem nastaje zbog toga što se brodovi premazuju bojom koja onemogućuje rast morskih organizama.

Znanstvenici su uzeli uzorke boje s grebena i istražuju sadrži li ona teške metale. Ako ih sadrži, boja ne samo da će ubiti organizme, nego će onemogućiti oporavak.

Brod su jučer uspješno otklonili s grebena, nakon tri dana vađenja goriva. Australska vlada razmišlja o povećanju kazne za ulazak u zabranjene vode.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.