Tko bliže Sanaderu, njemu fotelja

U HRVATSKOJ je javna tajna kako se na čelo državnih tvrtki dolazi jedino s propusnicom odnosno stranačkom značkom, no jeste li znali u kojem su omjeru današnji koalicijski partneri podijelili fotelje u najjačim javnim tvrtkama?

Naime, kada premijer Ivo Sanader proziva čelne ljude državnih tvrtki da njihove plaće moraju biti u skladu njihovih poslovnih rezultata, on zapravo proziva deset članova HDZ-a, tri člana HSS-a te jednog iz redova liberala Đurđe Adlešić. Od 19 državnih tvrtki, tako je HDZ zauzeo uvjerljivo najviše fotelja, dok se dvoje prvih ljudi, odnosno ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić te šef Jadrolinije Slavko Lončar vode kao nestranačke osobe. Za dvojicu se uopće ni ne zna što su jer se Milivoj Fučkar iz Vjesnika i Narodnih novina, te predsjednik Uprave Autoceste Zagreb-Rijeka Zlatko Korpar ne žele izjasniti o stranačkoj pripadnosti.

Riječki Novi list tako je donio stranačku listu u javnim tvrtkama prema kojoj HDZ ima čelne ljude u deset javnih poduzeća i to Hrvatskim željeznicama (Zoran Popovac), Hrvatskoj pošti (Robert Jukić), Hrvatskoj elektroprivredi (Ivan Mravak), Plinacru (Branko Radošević), ACI-ju (Anto Violić), Hrvatskim autocestama (Jurica Prskalo), Hrvatskim cestama (Stjepko Boban), Croatia Airlinesu (Ivan Mišetić), Plovputu (Mate Perišić), te Hrvatskoj lutriji (Vesna Bakran). HDZ-ovi kadrovi, naravno čine većinu i u upravama tih poduzeća. Friščićev HSS izborio se za tri čelne fotelje i to JANAF kojeg vodi Ante Markov, Hrvatske vode Jadranko Husarić, a Hrvatske šume Darko Vuletić. Kao što smo rekli, HSLS je spao na svega jednu fotelju u javnim tvrtkama i to onu Hrvoja Vojkovića u Croatia osiguranju.

"Ako je vezan uz stranku, zašto mu stranka ne bi dala podršku? Zašto ne bi netko iz HDZ-a bio na nekoj poziciji, ako je stručan", rekao je prije dva dana prvi čovjek Sabora Luka Bebić odgovarajući na aferu oko pisma Ivana Medaka. Prema pokazateljima kako su raspoređene fotelje, ali i slijedom logike Bebića, čini se kako se najveći stručnjaci kriju upravo u HDZ-u, malo manje u HSS-u i HSLS-u, a nimalo u ostalim strankama.

I.Ć.
Foto: Goran Mehkek (Cropix)/Index (Arhiva)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.