Uskok: Novinari koji su pisali o HDZ-ovim crnim fondovima nisu osumnjičenici, već svjedoci

USKOK je danas priopćio da su novinari koji su pisali o crnim fondovima HDZ-a na razgovor pozvani kao svjedoci, a ne osumnjičenici. Kako doznajemo, danas su ispitana dvojica novinara.

"Novinari su pozvani kao svjedoci i prije ispitivanja su upozoreni na svoja prava. Slijedom toga su netočne tvrdnje da ih je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta pozvao na obavijesne razgovore, a čime se sugerira javnosti da su novinari osumnjičenici i da se pozivanjem u Ured utvrđuje njihova odgovornost", javlja Uskok.

Uskok je u srijedu izvijestio da će pozvati sve osobe koje tvrde da su "iz izvora bliskih istrazi" dobile informacije vezane za iskaz bivše blagajnice HDZ-a Branke Pavošević "kako bi na taj način prikupili podatke i činjenice potrebne za pokretanje kaznenog postupka".

Uskok ispituje novinare jer policijska istraga ne daje nikakve rezultate

Uskok se odlučio na taj korak nakon što policijska istraga nije donijela nikakvih rezultata u tom smjeru. Taj je državni ured od policije još sredinom srpnja zatražio istragu o curenju iskaza bivše šefice HDZ-ovog računovodstva koje je samo dan nakon ispitivanja završilo u jednim dnevnim novinama.

"Kako se unatoč tome u medijima i dalje objavljuju dijelovi sadržaja dokaznih radnji, a posebno zbog objavljivanja faktično cjelokupnog iskaza jednog osumnjičenika, Ured je nastavio sa provođenjem izvida kako bi se utvrdilo tko od osoba kojima su ti podaci u postupku dostupni te podatke dao drugim osobama ili medijima i samim time počinio kazneno djelo odavanja službene tajne", priopćio je Uskok.

Novinari imaju pravo zaštiti izvor

Podsjećamo, Uskok je i ranije policiji prijavljivao curenje iskaza u medije, ali njihove akcije nikad dosad nisu urodile plodom. U medijima smo tako mogli čitati tajne iskaze Ive Sanadera, Damira Polančeca, Mladena Barišića, Nevenke Jurak, Ivana Mravka, Roberta Ježića itd.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka jučer je podsjetio novinare da mogu koristiti svoje profesionalno pravo da ne odaju izvore informacija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.