Uprave brodogradilišta pred zidom: Uskrsnice i regres ili - tužba!

RADNICI brodogradilišta Brodosplit i Kraljevica su, unatoč zahtjevu premijerke Jadranke Kosor da se zbog aktualne recesije zaposlenicima u javnim poduzećima ne isplaćuju uskrsnice, božićnice i regresi, nedavno ipak dobili uskrsnice u iznosu od 500 kuna.

Iako sva hrvatska brodogradilišta, koja čekaju sljedeći krug privatizacije, grcaju u višemilijunskim dugovima, uprave gubitaša odlučile su ipak isplatiti uskrsnice radnicima kako bi zadržale kakav-takav mir u proizvodnim halama. Šef Brodosplita Srđan Kovač je u izjavi za Slobodnu Dalmaciju rekao da oni nisu dobili nikakav naputak prema kojem bi trebali zaustaviti isplatu prava iz kolektivnog ugovora, a kad bi ga dobili, kaže, morali bi pokrenuti nove pregovore o izmjeni kolektivnog ugovora.

"Situacija među radnicima ionako je krajnje napeta, ja naprosto radi milijun i pol kuna, koliko je stavka za uskrsnice, nisam mogao riskirati da mi stane proizvodnja ili da pod pritiskom tužbi taj trošak bude višestruko veći. Mi predajemo treći brod, radimo pod velikim pritiskom i ne možemo dopustiti da zbog jednostranog raskida kolektivnog ugovora upadnemo u štrajk", objasnio je Kovač.

Ili regres ili - tužba!

Direktor brodogradilišta Kraljevica Irvin Badurina je u sličnoj situaciji i tvrdi kako nije pogriješio s isplatom uskrsnica. "Radnici su dobili po 150 kuna nagrade od brodovlasnika kod nedavne primopredaje broda, a na taj iznos mi ćemo dodati još 150 kuna kako bi si i za prvomajske blagdane mogli priuštiti pošteni ručak. Ako bude financijske mogućnosti, isplatit ćemo i regres, a ja ne mislim da kao uprava tu bilo što griješim. Kolektivni ugovor je obvezujući dokument koji mi moramo poštovati", rekao je Badurina Slobodnoj Dalmaciji.

Badurina je dodao da će radnici Kraljevice, ako Vlada procijeni da uprava to nije smjela učiniti, novac vratiti. Brodogradilišta 3. maj i Brodotrogir svojim radnicima nisu isplatila uskrsnice, jer one nisu niti predviđene postojećim kolektivnim ugovorima, no tvrde kako će uskoro podijeliti regres, koji prema kolektivnom ugovoru imaju obvezu isplatiti. No ako im većinski vlasnik - čitaj: država -  takvo što zabrani, svjesni su da ih čeka druga nevolja – sudska tužba zbog prekršenog kolektivnog ugovora.

Direktori i predsjednici uprava hrvatskih brodogradilišta tako su samo izrekli ono što se Vlada već mjesecima, pritisnuta recesijom, ne usudi otvoreno i javno reći kada apelira na odustajanje od materijalnih prava iz kolektivnih ugovora. Brodogradilišta, ali i sve ostale tvrtke u potpunom ili većinskom vlasništvu države dužne su na temelju kolektivnih ugovora svojim radnicima uredno isplatiti sve potpisane obveze. Ukoliko to ne učine, svjesni su da ih vrlo brzo čekaju sudski pozivi zbog tužbi, koji najčešće završe presudama u korist zakinutih radnika. Sudski procesi, doduše, traju, no kada završe, uz dug na ime uskrsnice, regresa, božićnice ili dara za djecu, uvećan za pripadajuće kamate, upravama će stići i sudske "čestitke" u obliku zahtjeva za podmirenje sudskih troškova. Je li Vlada spremna posegnuti u proračun i sa smješkom podmiriti te izvanredne troškove? To premijerka nije rekla.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.