Uhićen slovenski ministar gospodarstva, ministar policije odmah podnio ostavku

Foto: EPA

U SLOVENIJI se upravo događa politički potres. 

Uhićen je ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek, a ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs je odmah dao ostavku.

Na konferenciji za medije slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs rekao je da je ponudio ostavku premijeru Janezu Janši, što je i on prihvatio. 

Generalni direktor policije Anton Travnar također je podnio ostavku, a Hojs je prihvatio njegovu ostavku. 

Ostavka Aleša Hojsa dolazi dok se istovremeno pretražuju kuće na 11 adresa u Sloveniji zbog kontroverzne kupovine zaštitne opreme, a zbog čega je uhićen ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek.

Ministar unutarnjih poslova u ostavci napao policiju zbog uhićenja ministra gospodarstva

Hojs je policiju optužio da je politička, a da je policijsko djelovanje protiv ministra gospodarstva nezakonito.

Na presici je rekao da će ga teško bilo tko uvjeriti "da policija nije politička i da nije u službi duboke države" . Također je rekao da će svoj posao obavljati u ministarstvu dok Narodna skupština ne bude obaviještena o svojoj ostavci. U pismu o ostavci napisao je kako se medijski pritisak i pritisak sigurnosnih vlasti na vladu ponovo pojačavaju. Prema njegovim riječima, kriminalistička policija i NPU već duži niz godina "ne slijede očekivanja građana u procesuiranju i suzbijanju organiziranog kriminala". 

Prema njegovim riječima, policija duži niz godina surađuje u zaštiti pojedinaca u suradnji s odabranim medijima, "zastrašivanjem, maltretiranjem i na drugi način progone pojedince koji ih ne vole politički", prenosi 24ur.

Sumnjiva nabava respiratora

Slovenski istražitelji od rano jutros provode pretrage jedanaest adresa, među kojima je i Institut za robne rezerve i Ministarstvo gospodarstva, a istražuju ugovor od osam milijuna eura za isporuku medicinskih respiratora s tvrtkom Geneplanet.

Počivalšek je bio član projektne skupine i operativno je sudjelovao u dogovorima s dobavljačima zaštitne opreme, javlja slovenski portal Necenzurirano.si.

Osumnjičeni su, navodno, optuženi da su počinili kazneno djelo oštećenja javnih sredstava te da su nanijeli značajnu imovinsku štetu.

Zbog toga ministru gospodarstva prijeti kazna od jedne do osam godina zatvora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.