Udruge pozvale na prosvjed protiv zagrebačkog GUP-a unatoč njegovom povlačenju

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

ZELENA AKCIJA, Pravo na grad i Udruga građana Siget najavili su prosvjed ispred zagrebačke Gradske skupštine zbog, kako kažu, manipulacija u proceduri te opasnog sadržaja Generalnog urbanističkog plana (GUP), zbog čega se zalažu za izradu novog i pravednijeg dokumenta.

"Bez obzira na to što je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić povukao GUP s dnevnog reda sjednice zagrebačke Gradske skupštine, pozivamo ljude na prosvjed u ponedjeljak u 8:15 sati ispred Gradske skupštine", rekao je u četvrtak Bernard Ivčić iz Zelene akcije na konferenciji za novinare.

Taktički uzmak

Za naziv prosvjeda "Nama smeće, a njima Manhattan?! Dosta je!" smatra da sažima cijelu Bandićevu politiku. "Dok se građani guše u smeću i dok im poskupljuje trošak odvoza otpada, za neke druge rezervira posebne i najvrednije prostore na kojima želi graditi nebodere i stanove, hotele i slično", upozorio je.

Gradonačelnikovo povlačenje GUP-a iz hitne procedure ocijenio je njegovim taktičkim uzmakom jer su u vladajućoj koaliciji, smatra, procijenili da im pred predsjedničke izbore guranje ovako štetnog GUP-a može donijeti političku štetu. Najavio je da će udruge i u veljači sljedeće godine, kada GUP bude na dnevnom redu Skupštine, organizirati novi prosvjed.

Ivčić je istaknuo kako je cijeli proces donošenja GUP-a obilježen "tolikom količinom muljaža" da je potrebno cijeli proces zaustaviti te početi s izradom novog i pravednijeg dokumenta koji će definirati razvojnu budućnost grada.

Interesi investitora suprotni interesima građana

Iva Marčetić iz Prava na grad smatra kako je GUP prepun interesa investitora koji idu suprotno razvoju grada i interesima Zagrepčana. Njime se, poručila je, omogućava izgradnja novih javnih garaža u gradskom središtu, čime bi se u prometno zagušene ulice doveli dodatni automobili, dok se na igralištu za golf u Blatu omogućuje veća gradnja od propisane.

Marčetić je istaknula i da je najveći problem GUP-a tzv. Zagrebački Manhattan kojim bi se betonirala savska obala, a gotovo na polovici površine Hipodroma mogle bi se graditi zgrade, neboderi, trgovački i ugostiteljski objekti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.