U SAD-u djeluje tajna obavještajna agencija, što će se dogoditi ako Trump sazna za nju?

Foto: Wikipedia/Trevor Paglen

NACIONALNA geoprostorna obavještajna agencija NGA nalazi se oko 30 kilometara od Washingtona, ali skoro nitko ne zna da uopće postoji, piše Foreign Policy.

Ni Barack Obama nije bio svjestan njenog postojanja dok je bio predsjednik. Jednom prilikom upoznao je čovjeka koji tamo radi i nije mogao ni izgovoriti ime agencije. Ovo se dogodilo prije 8 godina, a NGA je i dalje najmisterioznija od svih američkih obavještajnih agencija.

Jedna od najmisterioznijih agencija bavi se međunarodnim nadzorom


NGA se nalazi u zaštićenoj vojnoj bazi u trećoj po veličini zgradi u Washingtonu te zapošljava oko 3000 ljudi. Bavi se analizom snimki amaterskih kamera, satelita i dronova diljem svijeta, osobito na Bliskom istoku.

Zbog činjenice da nije orijentirana na unutrašnjost SAD-a te nikada nije bila umiješana u skandale, javnosti skoro uopće nije poznata. Međutim, stručnjaci upozoravaju da bi se to za vrijeme Trumpove administracije moglo promijeniti.

Trump bi mogao naprednu tehnologiju iskoristiti za špijuniranje američke javnosti


Nadzor agencije do sada nije bio pod kontrolom Kongresa, ali Trump bi ga mogao početi koristiti za praćenje američkih muslimana i imigranata.

Agencija raspolaže najnaprednijom nadzornom tehnologijom koja bi mogla vrlo dobro poslužiti predsjedniku opsjednutom nacionalnom sigurnošću.

Međutim, da bi do toga došlo, Donald Trump prvo mora saznati da ovakva agencija uopće postoji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.