U Labinu puhalo orkansko jugo, čak 156 km/h. Poplavljeni su Rovinj, Vrsar, Umag

NEVRIJEME koje je jučer u prijepodnevnim satima započelo na jugu Hrvatske, u večernjim je satima stiglo do Istre. Kako je javio Istramet, buru je zamijenilo jugo i to ponegdje s orkanskim udarima uz veliku plimu. Do 20 h najjači udar juga zabilježila je postaja u Labinu na Fortici gdje je izmjereno čak 156 km/h. Orkanski udari juga zabilježeni su i u Puli, postaja na Stoji izmjerila je čak 128 km/h, piše Istramet.

Istarski vatrogasci imali su više od četrdeset intervencija radi ispumpavanja vode ili zbog uklanjanja stabala i granja s prometnica, potvrdio je za Hinu zapovjednik pulske javne vatrogasne postrojbe Klaudio Karlović.

Nizak tlak zraka u kombinaciji s jugom i visokom vodom uzrokovao je i jaku plimu pa je more sinoć do 20 h poplavilo dio Rovinja, a zbog valova i plime opasno je bilo i u Rapcu kao i drugdje duž obale.

Istramet je jutros objavio kako u idućim satima opet prijeti visoka plima.

Vjetar se smirio

Jako i olujno jugo s orkanskim udarima tijekom noći se smirilo, no kišonosni oblaci nastavili su pristizati s jugoistoka uz sporadičnu grmljavinu.

Prema mjerenjima do 7 sati jutros na potezu od Kanfanara do Vižinade pala je vrlo obilna kiša. Postaja u Kanfanaru zabilježila je 81 mm, a ona u Mekišima kod Vižinade 70 mm. Od ostalih postaja spomenimo i Špinovce 57 mm, Barbarigu i Grožnjan 42 mm, Peroj 40 mm i Motovun s 37 mm.

Najmanje kiše palo je na istoku Istre i oko Učke, uglavnom između 3 i 6 mm, isto koliko mjerimo i na Umaštini te Labinštini. Postaje u Puli izmjerile su između 17 i 19 mm, dok je već u Vodnjanu izmjereno 37 mm, a u Marčani 27 mm.

Porastao vodostaj

Usprkos tome što je glavnina kiše noćas zaobišla slivove istarskih rijeka, došlo je do značajnijeg porasta vodostaja. U 1 sat iza ponoći Raša je kod Potpićna dosegla 348 cm, no vodostaj je u padu i u 7 sati iznosi 298 cm. Vodostaj Mirne na Ponte Portonu raste, jutros iznosi 348 cm (nakon jučerašnjih 24 cm!), no za sada izlijevanje iz korita ne prijeti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.