U Japanu nakon 30 godina ponovno dozvoljen lov na kitove

Foto: Epa

DANAS je iz luke u Japanu isplovilo pet manjih brodova kako bi krenuli u prvi japanski komercijalni lov na kitove nakon više od tri desetljeća zabrane, javlja Reuters.

Ovakav potez Japana izazvao je globalnu osudu te mnoge organizacije za zaštitu okoliša i životinja strahuju za sudbinu kitova.

Već je u prosincu ta otočna država najavila kako će napustiti Međunarodnu komisiju za kitolov (IWC), što je rezultat dugogodišnje kampanje koju su promovirali lokalna industrija i premijer Shinzo Abe.

Dio japanske kulture

"To je dio japanske kulture prehrane", rekao je Sachiko Sakai, 66-godišnji vozač taksija u Kushiru, otmjenom lučkom gradu na najsjevernijem glavnom otoku Hokkaido, dodajući da je kao dijete često jeo kita.  

Prema podacima japanske Agencije za ribolov, kitolovci ove godine smiju uloviti 227 kitova. Između ostalog, dozvoljen im je lov i na kljunastog kita, Rudolfijeva i Brydeova kita.

Koliko Japanci jedu kitove?

Japanci zapravo ne konzumiraju puno kitova. Njihovo meso čini samo oko 0,1 posto godišnje konzumiranog mesa, što bi značilo da prosječni Japanac tijekom godine dana pojede oko 40 do 50 grama kitova mesa, odnosno oko težine pola jabuke.

Iako organizacije za zaštitu životinja smatraju da će se potražnja za jelima od kitova povećati s legalizacijom lova, čak i oni smatraju da se to neće dogoditi tako brzo te da će do veće potražnje doći tek kroz neko vrijeme.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.