U Iraku ukraden radioaktivni materijal koji ubija u roku od par sati: Strahuje se da ga ima ISIS

Foto: 123rf, ISIS

IRAK intenzivno traga za vrlo opasnim radioaktivnim materijalom koji je ukraden prošle godine. Postoji strah da je isti mogao doći do terorista Islamske države.

Radioaktivni materijal čuva se u kutiji veličini laptopta te je ukraden iz skladišta u Iraku u vlasništvu SAD-a, u studenom 2015. Visoki dužnosnik koji je poželio ostati anoniman strahuje da je materijal dospio u ruke terorista.

"Mogu ga jednostavno pričvrstiti za eksplozivnu napravu i imaju prljavu bombu", rekao je.

Javnost je za slučaj saznala iz dokumenata ministarstva okoliša koji su nedavno procurili.

"Ukraden je vrlo opasan izvor radijacije It-192", navodi se u izvještaju, dok neimenovani dužnosnik tvrdi kako naprava ima oko deset grama radioaktivnog izoropa Ir-192, koji se može koristiti u liječenju raka.

Međunarodna agnacija za atomsku agenciju svrstala je materijal u kategoriju 2, što znači da je fatalan za one koji se nalaze u njegovoj blizini samo nekoliko dana ili čak sati.

ISIS se služi kemijskim oružjem

Dosad nema naznaka da je ISIS u borbi upotrijebio radioaktivni materijal, no činjenica je da se služe kemijskim oružjem.  To je ujedno i prva dokumentirana upotreba kemijskog oružja na tom području još otkako je 2003. svrgnut Saddam Hussein.

Za razliku od nuklearnog oružja, koje koristi nuklearnu fisiju kako bi postigle moćnu eksploziju, prljave bombe nastaju tako da se radioaktivni materijal pričvrsti na eksplozivnu napravu. Detonacija nije niti približno snažna detonaciji nuklearnog oružja već je cilj zagaditi radijacijom područje oko eksplozije.

Isražitelji su izjavili kako je krađa materijala bila dobro isplanirala i ciljana, budući da nije bilo razbijenih brava, provaljenih vrata ili naznaka provale. Unatoč tome što su sve hitne službe i bolnice još od provale upozorene da pripaze na slučajeve trovanja radijacijom, za sada nema nikakvih dojava pa se vjeruje da prljava bomba još nije zaživjela.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.