Tinejdžerice Sabina i Samra koje su otišle u ISIS su žive. Žele se vratiti kući

Foto: Interpol

DVIJE Austrijanke bosanskog porijekla Sabina Selimović i Samra Kešinović bile su maloljetne kada su u travnju 2014. godine napustile roditeljski dom u Beču i pridružile se ISIS-u u Siriji.

Sada imaju malenu djecu i žele se vratiti u Austriju, piše oe24.

Prisluškivale ih službe sigurnosti

Imale su samo 14 i 15 godina kada su se pridružile ISIS-u, a koristile su WhatsApp i druge društvene mreže kako bi komunicirale s prijateljima u Beču.

Austrijske službe sigurnosti prisluškivale su njihove razgovore i 2015. godine saznale kako je jedna od njih izrazila želju da se vrati kući.

Za vrijeme svog boravka u Siriji, rodile su djecu ISIS-ovim borcima, a prema zadnjim informacijama nalaze se u izbjegličkom logoru kod Idliba, u blizini sirijsko-kurdske granice.

Jedna od dviju djevojaka navodno je aktivno sudjelovala u terorističkim aktivnostima.

Što kaže zakon?

Zakonski gledano, obje djevojke imaju austrijsko državljanstvo i imaju se pravo, sa svojom djecom, vratiti u Beč. Međutim, tužiteljstvo bi u tom slučaju trebalo poduzeti određene zakonske mjere.

Austrijski mediji pišu kako bi se njihovom povratku mogao usprotiviti ekstremno desni ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl i dodaju kako se prilikom razgovara sa žrtvama Islamske države pokazalo da su žene u terorističkoj organizaciji u više navrata bile nasilne i aktivno podržavale ISIS.

Trenutna lokacija Samire i Sabre nije poznata i mogle bi se uskoro neopaženo pojaviti u Beču, piše oe24.

Seksualno roblje

Podsjetimo se, o sudbinama mladih Austrijanki puno se pisalo po medijima. Prema svjedočanstvu jedne bivše ekstremistice ISIS-a, bile su korištene kao seksualne ropkinje, odnosno na njih se gledalo kao na "seksualni poklon za nove borce".

No, njihova bivša suborkinja također je izjavila kako je Samra Kešinović u jednom trenutku pokušala pobjeći te da je nasmrt pretučena tako da su kasnije njena svjedočanstva u nekoj mjeri dovedena u pitanje. Trebat ćemo još malo pričekati kako bismo saznali pravu istinu o tome kako je izgledao život Samre i Sabine u Siriji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.