INTERVJU

Švedski političar za Index: Zabrinuti smo oko utjecaja Rusa na europsku desnicu

Foto: Privatni album, 123rf

JOHAN HASSEL međunarodni je tajnik vladajuće švedske Socijaldemokratske stranke i stranački savjetnik za vanjsku politiku. Hasselova iskustva protežu se kroz područja međunarodnih odnosa, međukulturnog dijaloga i političke ekonomije. Četiri godine (2014. - 2018.) bio je predsjednik Uprave Global Challengea, think thank organizacije koja kreira nova područja za suradnju istraživačkog, poslovnog, političkog i društvenog sektora.

Pred švedske parlamentarne izbore u devetom mjesecu, a tijekom sve većeg utjecaja Ruske Federacije na političke stranke desnog centra u Švedskoj i porasta ekstremizma u Europi, te zabrinutosti koja raste kod građana oko budućnosti Europske unije, razgovarali smo s ovim socijaldemokratom rođenim u Stockholmu, a odraslim na idejama švedske otvorenosti i multikulturalnosti.

Kako gledate na budućnost EU-a u političkom kontekstu? Vidimo u Europi jednu podjelu na model Macron-Merkel i konzervativniji model s druge strane koji predstavlja Orban i neki političari u Poljskoj?

Postoji zabrinjavajući trend oko porasta nacionalističke i autoritativne retorike koja dolazi iz nekih zemalja članica, poput Poljske i Mađarske. Podrška konzervativnijem modelu uzrokovana je rastućom anksioznošću koja se stvara oko globalizacije i rastućih nejednakosti što je često i kombinirano s negativnim stavovima prema migracijama. Mi vjerujemo u važnost nastavaka europskih integracija i vrijednosti liberalne demokracije koje moraju biti u prvom redu izmiješane s više socijalnom Europom, koja gleda na to da su socijalna prava jednako važna kao i ekonomske slobode. Gledajući cijelu Europu i mišljenje većine EU građana vidimo kako taj proeuropski model ima solidnu podršku. Ključ za izdizanje iznad podjela jest dostaviti socijalnu pravdu po čitavoj Europi, i to mora biti fokus za godine koje su pred nama.

Kako komentirate Brexit?

To je žalosna odluka za Veliku Britaniju i Europu – zadnja riječ još tu nije donesena i nadamo se kako će Velika Britanija održati dobre partnerske veze s EU-om.

Stranke lijevog centra u EU ne dobivaju veliku popularnost. Zbog čega?

Mislim da je to povezano s gornjim objašnjenjem, socijaldemokratske stranke su djelomične izgubile fokus oko socijalnih problema pa se neki glasači osjećaju napušteno. Socijaldemokratske stranke su također bile povezane s establišmentom kroz vladu, a moraju se opet povezati sa svojom bazom.

Kako se Švedska snašla u migrantskoj krizi?

Gledajući brojke snašla se dobro. Na kraju, migracije moraju biti bolje regulirane kako bi se postigla bolja migracija i integracija u švedsko društvo. Sada je važno da se EU složi oko zajedničkog i proporcionalnog migracijskog sustava.

Je li Rusija prijetnja EU? Izgleda kako su se neke desne političke stranke financirale od banaka koje su bliske Kremlju.

Mi priznajemo promjenjujući globalni geopolitički odnos i promjene unutar našeg susjedstva koje su povezane s ruskim djelovanjima u primjerice Kijevu gdje su proširili svoje vojne snage. Također vidimo i poveznicu između desnih političkih stranaka i Kremlja što držimo zabrinjavajućim te odbijamo da bilo koja zemlja pokušava utjecati na nacionalne izbore u nekoj drugoj zemlji.

Mislite li da Rusija može utjecati na politiku unutar EU-a?

EU i Rusija moraju imati dobre odnose utemeljene na poštovanju - što uključuje to da EU zagovara demokratska prava, a Rusija dijeli njenu perspektivu oko političkih pitanja. Neke zemlje članice imaju bliske odnose s Rusijom i ne želim špekulirati kako to djeluje ili se pretvara u utjecaj na države te na njihovu dugoročnu poziciju unutar Europske unije. Gledajući EU kao cjelinu, uvjereni smo kako Europa postavlja svoju agendu za Europu.

Mogu li Švedska i Hrvatska više raditi na međusobnim ekonomskim odnosima?

Mi već imamo dobre ekonomske odnose godinama, u trgovini, turizmu i političkoj suradnji te se nadamo kako će se to nastaviti povećavati. Hrvatska ima sjajan potencijal kao država i EU članica, pa se nadamo jačoj suradnji.

Koja je politička platforma švedskih socijaldemokrata za sljedeće izbore?

Mi se usredotočujemo na poboljšanje standarda običnih građana. Povećanje mirovina, ulaganje u obrazovanje i zdravstveni sustav. Također želimo oslabiti kriminal i njegove uzroke. Mi socijaldemokrati se zalažemo za socijalnu platformu, baziranu na pametnoj ekonomiji i aktivnoj vanjskoj politici.

Surađujete li dobro s hrvatskim socijaldemokratima?

Da, oboje smo članovi Europske socijalističke stranke i imamo vrlo plodnu suradnju.

Zaključno, dopustite da Vas pitam, koliko je loša za EU nova američka politika “America First”?

Prije svega, politika “America First” je loša za samu Ameriku. Niti jedna država, pa niti SAD, u ovim globaliziranim vremenima ne može opstati sama. EU je najjači i najintegrativniji američki partner u polju sigurnosti, trgovine i investicija, ali i partneri smo kada se radi o zalaganju za liberalno-demokratski svjetski poredak. Nadamo se kako će to SAD shvatiti i sigurni smo kako će na kraju SAD doći do zaključka da mu je potrebno jako partnerstvo s Europskom unijom i dobri međunarodni odnosi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.