Sve su šutjele jer su se bojale: Sve više majki progovara o mučnom iskustvu poroda u Vinkovcima

Foto: Index

NAKON što je Matea Janković progovorila u javnosti o mučnom iskustvu koje je proživjela u vinkovačkom rodilištu, zbog kojeg njezina beba nije preživjela, počele su se javljati i druge žene sa sličnim iskustvima.

> Majke progovorile o mučnom iskustvu porođaja u Vinkovcima: "Rekao je da će mi beba biti retardirana"

Neke od njih progovorile su za emisiju Provjereno Nove TV te su odgovorile na izjave Trpimira Goluže, koji se nedavno zapitao zašto se nisu ranije javile. Bojale su se, kažu, da im nitko neće vjerovati, jer se radi o njihovoj riječi protiv riječi uglednog liječnika.

"Svi su govorili važno da je dijete dobro i da si ti bolje, mani se toga, ali ostaju traume", priča Nataša.

"Dobila sam mnogo poruka i rekli su mi svi prijavi se, ali zbog nekih doktora i same sebe nisam htjela u javnost", kaže Ana.

"Šutjela sam jer tko će meni vjerovati. Ja sam žena sa osam razreda škole. Sa sela, nezaposlena. Tko će meni vjerovati?", priča Valentina.

A sve je počelo nakon što je u javnost izašla Matea Janković.

"Dijete je izašlo s leđa van. Nije plakalo. Da bi ga odnijeli iza nekog zida. Tu se strkalo svih doktora, od pedijatra i anesteziologa, svi. Ja ležim krvava na stolu da bi čula, stavi mu inzulin, daj injekciju. To je bilo stravično za slušat. Čula sam da i dalje ne plače, da bi počeo zvoniti telefon. Kad je zazvonio, ne znam tko je zvao on se okrenuo i pitao, jesi ti Matea Janković? On meni nakon tolikih 13 sati nije znao ime. Kasnije sam saznala da je to bila moja mama. Rekao je samo na telefon. Matea je dobro, a dijete je mrtvo", priča za Novu TV.

"Pitao me zašto sam uopće trudna"

Valentina Vidulin deset godina pokušavala je ostati trudna.

"Dolazi mi na bahat i ružan način. Kaže što ja radim ovdje, zašto sam uopće trudna, nakon čega doktor Vorgić kaže, ženu treba malo bolje pripaziti to je ipak IVF trudnoća i blizanci su u pitanju, a na to dotični liječnik ponavlja da sa mnom neće imati posla, jer su to za njega ionako mrtva djeca", priča Valentina.

Nakon što je priča izašla u javnost i nakon što su mnoge majke podijelile svoja mučna iskustva iz rodilišta, na Facebooku se oglasio i sin doktora Kolaka, koji je ženama zaprijetio tužbom zbog klevete. Reagirao je i Trpimir Goluža, koji je pak rekao da mu je liječnik rekao da su mediji sve iskrivili te da su se žene trebale prije javiti.

I danima nakon tragedije, bolnica nije željela ništa komentirati.

Sve tvrde, bile su žrtve, a ne rodilje. I dok se prstom najviše upire na dr. Kolaka, neke od njih tvrde - nije samo jedan liječnik u pitanju. Jedna od njih, Ana, ispričala je svoju priču.

"Kad sam se porodila mala se već bila nagutala plodove vode i jedna doktorica za koju sam čula da ju je spasila ju je odvela u Osijek na neonatologiju", prisjetila se Ana. Izvadili su joj jajnik, maternicu. Zbog visoke temperature, prebačena je u Zagreb nakon nekoliko tjedana.

"Kad sam došla na magnet, našli su to strano tijelo zbog kojeg sam imala temperaturu. Izvadili su i to i jajnik, pala je temperatura, ali sam pokupila bolnički bakteriju", kaže Ana. Dobila je i epilepsiju. Cijelu godinu dana, netko je morao biti s njom. Nije bila sposobna sama brinuti o djetetu.

Posljedice osjeća i Nataša. Njezin porod završio je poderanim debelim crijevom. Kaže da se liječnik u Osijeku križao. Marija je rodila bez carskog reza, premda je imala polomljenu zdjelicu. Nitko to nije primijetio, dok nije rodila. Premda se tjednima prije žalila na bolove.

"Ako se želite cijeli život brinuti za mali grob i imate novaca, vi ga sahranite!"

Matein slučaj vjerojatno je jedan od ekstremnijih koji se dogodio. Ali nažalost ni tu nije bio kraj.

"Pitao me hoću li sahraniti dijete, rekla sam da hoću i to su moji rekli isto. Pa je njima rekao: ako se želite cijeli život brinuti za mali grob i imate novaca, vi ga sahranite! Šta da ga bace negdje na smetlište? Kad smo rekli da ćemo tražit obdukciju pitao me, je li ja znam kako se radi obdukcija? Meni je to izgledalo kao da netko želi da to ne radimo", priča Matea za Novu TV.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.