Sutra Opara preuzima vlast, no HDZ nema pojma s kime će sastaviti većinu u vijeću

Foto: Hina

ANDRO KRSTULOVIĆ OPARA sutra će u Banovini preuzeti upravljanje gradom Splitom od vladine povjerenice Branke Ramljak.

Oparu će sutra dočekati uobičajeni aplauz zaposlenika splitske gradske uprave koja novog gradonačelnika čeka brojnija nego ikad dosad, no što će se događati nakon toga, nije najjasnije. Naime, Opara i Kerum i dalje se dure jedan na drugog, svakako i jedan i drugi računaju na suradnju svojih stranaka, no međusobno se i dalje ne podnose.

HDZ gubi vijećnika HSLS-a u slučaju suradnje s Kerumom

S kim će, dakle, Oparin HDZ sastaviti većinu u Gradskom vijeću? Najlogičnije s Kerumovim HGS-om. Tu kombinaciju je otpisao HSLS-ovac Tonći Blažević koji je u GV ušao na HDZ-ovoj listi. Jedan manje i dalje znači punih 10 glasova, a Kerum ih u dotu nosi čak osam. To je, dakle, ono što Opari treba, 18 vijećnika za većinu, no čak i ako zaboravimo trenutni rat na relaciji Opara - Kerum, tanko je to, morat će se potražiti dodatne snage. Možda da ruke HNS, oni imaju jedan mandat. Ušli jesu sa SDP-om, no u međuvremenu su sklopili koaliciju s HDZ-om na državnoj razini.

MOST i Pametno u ovom trenutku nemaju nikakav razlog da se slože uz Oparu, a teško je to očekivati i od SDP-a, kojeg u Splitu čeka temeljiti remont ili otpis. S tri vijećnika realno nemaju nikakvu snagu i ako misle išta napraviti, jedina im je opcija nadglasati kolege iz oporbe.

Hlađenje i opuštanje

Proteklih dana moglo se čuti kako bi konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća trebala biti u ponedjeljak, no šef splitskog HDZ-a Petar Škorić kaže da će biti tek krajem mjeseca.

"Opuštamo se, hladimo, nema žurbe. U tijeku su konzultacije i razgovori koji se vode sa skupinama i pojedinačno", kazao nam je Petar Škorić.

U slučaju da se Gradsko vijeće ne konstituira, odnosno da se ne izabere predsjednik, Split bi imao izbore za Gradsko vijeće. Ako bi se vijeće konstituiralo, a Opara ne uspije u 90 dana progurati proračun, onda bi se birao i novi gradonačelnik. Pretpostavlja se da će Kerum ipak zatomiti ego i da neće biti pretjerano destruktivan jer s HDZ-om se odlično slaže punih osam godina u Županiji, pa zapravo nema nikakvog realnog razloga da se uspješna formula ne primjeni i na Grad Split.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.